петък, 17 май 2024 г.

Дните на европейското наследство ще завършат с концерта „Катедралата“

Органът в катедралата „Св. Петър и Павел“ в Нант, която пострада при пожар през юли тази година

На 19 и 20 септември в София ще се проведат ежегодните Европейски дни на наследството. За целта повече от 35 забележителни сгради в столицата ще отворят врати под мотото „Опознайте културното наследство за цял живот!“.

За първи път „Дните на наследството“ са организирани във Франция през далечната 1984 г. по инициатива на тогавашния министър на културата в страната Джак Ланг. През 1991 г. инициативата е подкрепена от Съвета на Европа и от Европейския съюз и така тя започва да се организира във всеки трети уикенд на месец септември в близо 50 европейски държави, сред които и България. По време на тази своеобразна акция публиката има възможността да посети национални обществени или частни обекти, които са част от архитектурното наследство на страната и често отварят врати само по този повод.

Тази година в инициативата у нас са се включили десетки институции като Министерство на външните работи, Посолство на Република Сърбия, Френска резиденция на ул. „Оборище“ № 27-29 и др.

Дните ще приключат със виртуозен концерт в католическата катедрала „Св. Йосиф“ на 20 септември. Началото на концерта е в 19:30 ч. и в него виртуозните музиканти Симеон Гергов, Константин Кожухаров, Янко Маринов, в компанията на талантливите певици Анастасия Алтухова и Анна Янкова ще изпълнят творби от Морис Равел, Клод Дебюси, Ференц Лист, Бенджамин Бритън и др.

Концертът е озаглавен „Катедралата“ и е своеобразно припомняне за тежките загуби на културно наследство във Франция, а и във целия културен свят. Всички ние помни обгърната от пламъци в сърцето на Париж катедрала „Нотр Дам“.

И още нещо – само преди два месеца избухна пожар и в друг забележителен паметник във Франция – катедралата в Нант, която е строена в продължение на почти 460 години, за да се превърне в една от най-ярките готически сгради в Европа. Нещо повече, в пламъците на пожара изчезна символът на катедралата – органът. Органът, който е построен през далечната 1620 г. от майстора на органи Жак Жирардет. Оттогава до днес на неговата конзола са се сменили 34 органисти. Един от тях, Дени Жубер, спасил инструмента от революционерите, като свирил „Марсилезата“ вместо католически меси.

Именно като памет за тези трагични събития е и концертът „Катедралата“. Организаторите призовават да разпространим информацията за предстоящото събитие и да споделим радостта от музиката заедно.

Повече информация може да откриете на следната фейсбук страница: https://www.facebook.com/events/3290835881012335

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html