неделя, 12 май 2024 г.

Литва иска светът да счита Тихановска за законен президент на Беларус

Литовският Сейм (парламент) призова световната общност да счита Светлана Тихановска за избран президент на Белорусия. Това пише на резолюция публикувана на официалната страница на парламента в Латвия, предаде газета.ру.

Светлана Тихановска на предизборен митинг. Снимка Интернет

„Призоваваме Светлана Тихановска и създадения от нея Координационен съвет да бъдат признати за единствен законен представител на белоруския народ до провеждането на нови, прозрачни и демократични парламентарни и президентски избори в страната“, заявяват  литовските депутати.

Те определят  действията на президента Александър Лукашенко като ограничаване на суверенитета на беларуския народ, като престъпление срещу беларусите и като нелегитимни и без правна стойност.

Освен това Сеймът на Литва настоява Русия да не се намесва във вътрешните работи на Беларус, а Кремъл да се откаже от подкрепата за Лукашенко. Също така Вилнюс заявява, че ще въведе допълнителни санкции срещу руското и белоруското ръководство, ако Москва се опита по незаконен път да ограничи суверенитета на Беларус.

Преди дни в интервю за руски телевизионен канал Лукашенко заяви, че протестите в републиката се координират от Полша, Чехия, Украйна и Литва.  Белоруският лидер поясни, че американците ръководят протестите от център до Варшава чрез Telegram-канал,  вторият център е Чехия, следват Литва и Украйна, където са създадени опорни пунктове за влияние в Беларус.

Два дни след изборите в Беларус на 9 август,  които Лукашенко спечели с 80 на сто, а Тихановска бе втора с 10 на сто, тя ги обяви за фалшифицирани, бе задържана за около седем часа , след което емигрира в в Литва. По-рано, след като беше получила заплахи, Тихановска изпрати децата си в неназована европейска държава.

Ще се върна в Беларус, когато там е безопасно, заяви водачът на беларуската опозиция.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html