вторник, 30 април 2024 г.

САЩ предизвика атаката на 11 септември и удави в кръв Близкия изток

Американски войници до горящ петролен кладенец в Ирак. Снимка: Уикимедиа

Днес се навършват 18 години от терористичната атака срещу Кулите близнаци в Ню Йорк на 11 септември. Ще чуем много слова за геройството на американския народ, за 3000-те хиляди жертви, за белега върху историческата памет.

Всички те ще са верни, но ще представляват една малка част от истината. По-голямата и по-важната е, че атаката бе предизвикана от САЩ и използвана за избиването на милиони души.

Нямам предвид конспиративните теории, че американците сами са взривили Световния търговски център. Имам предвид, че те обучиха, финансираха и предизвикаха талибаните, които се обърнаха срещу тях.

По време на съветската инвазия в Афганистан през 80-те г. на миналия век САЩ не подкрепи местните племена и т.нар. от днешна гледна точка „умерена опозиция“. Вместо това ЦРУ – с помощта на пакистанските тайни служби и съфинансиране от Саудитска Арабия – избраха най-радикализираната, затворена и религиозна общност в страната: талибаните. „Фанатиците се бият по-добре“, бе отговорил един от американските генерали на журналистически въпрос.

За близо 10 г. ЦРУ наля стотици милиони долари в талибаните, обучи ги, въоръжи ги и ги прати да се бият срещу руснаците и техните правителствени съюзници.

Сред тях е и саудитският богаташ Осама бин Ладен, който бе славен от западните медии като освободител и борец за свобода. До деня, в който руснаците си тръгнаха, а той и неговите талибани заявиха желание да налагат шериат в Афганистан и по света. Защо не? Нали затова 10 години Америка им плащаше.

Така бе създадена „Ал-Кайда“, която извърши атаките на 11 септември срещу Кулите близнаци. Америка „изведнъж“ с изненада откри, че религиозните фанатици си остават такива, а не си менят лоялността по поръчка.

Вместо да признаят и собствената си вина в ужасяващия терористичен атентат – от Белия дом решиха да използват гнева на народа, за да поведат война без край в Близкия изток. Удобен претекст за заграбването на петрола, пласирането на своите стоки и услуги в региона и премахване на неудобните опоненти.

Разбира се, първа цел им беше Афганистан и доскоро обучаваните, въоръжавани и финансирани от тях талибани. Които към момента вече удобно приемат същите облаги от руснаците, саудитците и пакистанците. Резултатът е 20-годишна война, която официално е взела живота на над 40 000 цивилни, 70 хил. военни и над 70 хил. талибани. Неофициално са много, много повече.

Последва Ирак. Най-светската и развита (към онзи момент) арабска държава, която нямаше нищо общо с талибаните и Осама бин Ладен изведнъж бе посочена като първоизточника на атаката. ЦРУ изфабрикува документи, „доказващи“ наличието на химически оръжия на режима. Впоследствие се доказа, че такива няма, а докладът е бил фалшифициран. Наказани нямаше. Но Ирак бе унищожен – досега убитите във всички войни и конфликти там са над 1 милион. Ирак беше отколешен враг на САЩ и случаят бе удобен за разчистване на сметки.

Именно по време на войната „Ал-Кайда“ се установи в Ирак. Нейните бойци впоследствие създадоха групировката, известна като „Ислямска държава“, която до голяма степен предизвика и напълно радикализира войната в Сирия, както и запали отново конфликта в Ирак. Резултатът е над 500 хиляди убити по официални данни.

Либия също падна жертва. От 2014 г. там се води война, която също е пряко следствие от 11 септември и войната в Ирак – с активната намеса на Франция и САЩ. До момента са близо 20 хил. убити.

Това са само най-грубите сметки. Дори не говорим за десетките милиони ранени, разселени, насилени, разорени души. За милионите бежанци и мигранти, които заляха Европа и целия регион. За терористичните атаки в Европа със стотици жертви. За възхода на терористичните групировки в целия Близък изток и Северна Африка. За първите приятели и съюзници на Европа и Америка – Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Катар – които радикализираха милиони души по света през изминалите години.

Няма как в 685 думи изчерпателно да представим изключително сложните взаимовръзки и последствия от 11 септември. Но все пак е едно добро начало към това да се замислим за „добрите“ и „лошите“ герои във филма на ужасите, който САЩ и техните съюзници, включително Европа, ни разиграват от години наред.

11 септември е черна дата, която трябва да ни напомня за смъртта на милиони невинни хора по света, причинена от алчността, омразата и глупостта на едни политици и бизнесмени, които рано или късно ще бъдат осъдени от Бог и историята.

Автор: Калоян Константинов

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html