петък, 17 май 2024 г.

Евродепутат: Каква е разликата между България и Беларус? (видео)

Рамона Стругариу.

Рамона Стругариу, румънски евродепутат от политическото семейство на Renew Europe Group, изрази остра критика към българските полиция и власти по време на заседание на комитета за Граждански свободи, справедливост и вътрешни работи.

На събранието присъстваше и вицепрезидентът на ЕК и отговорник по ценностите и прозрачността – Вера Йоурова.

Изказването на румънския евродепутат идва по повод вдигането на Механизма за сътрудничество и проверка на ЕК спрямо България.

„Антени“ публикува изказването на Рамона Стругариу:

„Не можем да говорим за вдигането на механизма от една страна, която в момента по нищо не се различава от настоящите европейски диктатури. Би било лъжа да заявим, че България е постигнала значим прогрес в борбата с корупцията. Реалността през последните години и случки като ТанкерГей и АпартаментГейт с участието на видни държавни служители и милиони евро щети – го доказват.

Каква е разликата между България и Беларус, имайки предвид, че българската полиция бие хиляди протестиращи без милост и обгазява стотици журналисти?

Можем ли да считаме, че България е европейска държава, която уважава гражданските права и свободи, докато арестуваните са държани дни наред без вода, храна и лекарства?“

Стругариу също така критикува случващото се в Румъния, като добавя, че не е времето сега да се премахва механизмът за наблюдение над двете държави.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html