петък, 17 май 2024 г.

Министерски водевил: Боил Банов режисира уволнението на актьор от протестите

Петко Койчев и Боил Банов

Министърът на културата Боил Банов лично е дал устно нареждане за уволнението на актьора Даниел Михайлов от Драматичен театър „Рачо Стоянов“ в Габрово. Това разкриха за „Антени“ възмутени служители от подопечното ведомство на известния герой от записите „Ало, Банов!“. Нареждането на министъра е прието присърце от директора на габровската трупа Петко Койчев и от режисьора Петринел Гочев. Двамата са подизпълнители на поръчката, а посредник между ръководството на театъра и Боил Банов е председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев, известен апологет на министъра. Предисторията на този политически водевил не е кой знае колко занимателна и увлекателна. Свързващото звено между Петко Койчев, Петринел Гочев и Христо Мутафчиев е бившият второразреден хасковски режисьор Боил Банов. Общото между четиримата е, че не са особено талантливи, но за сметка на това достатъчно амбициони. Изненадващият пробив на Банов е добре дошъл за Мутафчиев и останалите да се разгърнат на читалищно равнище, от което културата ни няма някаква особена полза. Впрочем художествено-творческата самодейност е типична за работата на настоящото Министерство на културата.

Даниел Михайлов

Скандалът се развихри непосредствено след големия протест на 2 септември. Уволненият актьор Даниел Михайлов е човек, който отстоява позицията, че средствата, отделяни за българската култура, трябва да са далеч повече от 2 на сто от държавния бюджет. На големия протест Михайлов държи реч от трибуната, а преди това е организатор на протестите в Пловдив.

Разбира се, активната гражданска позиция не е индулгенция за талант, но е факт, че до 4 септември, когато е трябвало да се яви на работа, Даниел никога не е отсъствал и е изпълнявал стриктно задълженията си като част от трупата на Габровския драматичен театър „Рачо Стоянов“. На 3 септември вечерта е трябвало да получи пари за извършен труд извън работно време, които не са му изплатени. Това е причината на следващия ден сутринта да позвъни на директора Петко Койчев и да го предупреди, че няма средства да пътува. Директорът Койчев казва, че ще го накаже с глоба, и Даниел приема. По график следващият му работен ден е на 6 септември и той се явява на репетиции. Тогава директорът призовава останалите актьори да излязат и се обръща към Михайлов с думите: „Виждам, че си решил да ставаш известен по друг начин. За актьорството е нужна много повече работа. Уволнявам те“.

Така Даниел Михайлов е изгонен от трупата, без да му бъде връчена заповед за уволнение. Междувременно директорът Петко Койчев разпространява лъжата, че актьорът е отсъствал от работа в три поредни дни. За целта е подменен графикът така, че 5 септември да е работен за Даниел. За последното той не е уведомен по надлежния ред, предвиден от закона. Действията на Койчев са подкрепени с обиден пост във Фейсбук, написан от Петринел Гочев.

Петринел Гочев

Ръководството на театъра успява в активното мероприятие да включи и другите актьори, настройвайки ги срещу Михайлов. За целта в репортаж по Би Ти Ви колеги на уволнения актьор го заклеймяват с нескрита омраза, бранейки заплатите си. Действието се развива в телевизионна постановка за едни любящи министъра директор на театър и режисьор, както и за един кръгъл сирак, дръзнал да говори срещу Боил Банов на протестите.

Вместо послеслов: Директорът на театъра „Рачо Стоянов“ Петко Койчев и изявяващият се едновременно като художник и режисьор Петринел Гочев многократно са изразявали вербално възхищението си от Боил Банов, определяйки го за най-великия министър на културата досега. На събранието на Габровския театър на 31 юли 2020 година е подчертано, че съществуването на театъра е само и благодарение на това правителство и този министър и те трябва да бъдат подкрепяни.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html