четвъртък, 2 май 2024 г.

Светослав Малинов: И да спечели изборите, ГЕРБ няма да управлява

Светослав Малинов. Снимка: bTV

„В европейската политика редовно първата политическа сила отива в опозиция, защото не може да състави правителство. В този смисъл символното значение на победа на изборите никой не може да го отрече, но ако нямаш партньори, отиваш в опозиция, все едно си загубил изборите. Бързият поглед към данните в момента е, че има промени, които тепърва ще се развиват. Независимо дали ГЕРБ ще спечели изборите или не, няма да управлява и лидерът на ГЕРБ няма да бъде повече премиер, дори да бъде сменен този лидер преди предсрочните избори.“ Това заяви пред  БНР Светослав Малинов, бивш евродепутат и настоящ ръководител на катедра “Политология” в СУ.

Малинов посочи, че мнението на гражданите спрямо правителството се е влошило значително от старта на протестите преди 2 месеца. Според него кабинетът е в режим на оцеляване. „Има ресурс да оцелее, но в момента не можем да си позволим правителство в режим на оцеляване“, смята той.

Бившият евродепутат смята, че предсрочните избори са естественото развитие на ситуацията. ГЕРБ, а не протестиращите водят държавата към нестабилност. В Европа също вече гледали по различен начин към Борисов и партията му. Но само от нас зависело дали промяната ще се осъществи.

„Няма да бъдат намалени европейски фондове, няма да бъдат изричани слова срещу българско правителство, освен ако то не нарушава законността и не прави неща, които са абсолютно недопустими. Ако нещо зависеше отвън, ние щяхме вече да имаме напълно завършена съдебна реформа. След всичките тия години, след всичките тия критични доклади, всичко опира до политическата воля в България. Нея я няма и Европейският съюз просто вдига рамене. Може на някои да им се струва, че Европейският съюз е много силен, много централизиран, но всички знаем, че това не е така и от основно значение за качеството на нашия живот е българското правителство, а не европейската бюрокрация“, допълни Малинов.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html