понеделник, 13 май 2024 г.

Червен евродепутат нападна великата Райна Кабаиванска

 

Снимка: интернет

Световноизвестната оперна певица Дарина Такова защити примата Райна Кабаиванска от нападките в социалните мрежи през последните няколко дни. Повод за тях стана интервюто на Кабаиванска, в което тя се възмущава че по време на т.нар. всенародно въстание на 2 септември е видяла „организирана хулиганска тълпа, която искаше смъртта на полицаите“.

В хулите към световноизвестната българка се включи евродепутатът от БСП Иво Христов, който преди това бе началник на кабинета на президента Румен Радев.

Ето как Иво Христов нападна оперната легенда публично в социалните мрежи:

„Райна Кабаиванска с поддържаща роля в сапунката на Борисов. Патетично. След войната дошли да ходатайстват пред Де Гол да помилва интелектуалците колаборационисти. „Тези хора са много талантливи”, казали просителите. „Това е утежняващо вината обстоятелство”, отвърнал генералът“.

Иво Христов е син на висш офицер от ДС и възгледите му са съвсем очевидни, смята Огнян Минчев. Свимка Интернет

Самата Райна Кабаиванска пише: „Видях организирана хулиганска тълпа, която искаше смъртта на полицаите. Това доста ме шокира. Полицаите са държавни чиновници, не са врагове. Не можеш да искаш да ги убиеш. Не знам коя страна има право, но това много ме трогна – тази омраза към хора, които са наши братя. Защо толкова омраза? И друго – ако си президент, не си ли надпартиен президент. Това във всички конституции е основата за един президент. А тук видях президент, който е от едната страна. Това е, което ме шокира от едно гледане на българската телевизия“, сподели Райна Кабаиванска пред БНР.

Политологът Огнян Минчев веднага реагира в профила си във Фейбук:

Виждате ли за какво се готвят – пак! Бъдете предупредени – ако ходите в Радевото ОФ, бъдете предупредени. Иво Христов е син на висш офицер от ДС и възгледите му са съвсем очевидни. Както виждате – не ги и крие. Бъдете предупредени!

И журналистката Соня Колтуклиева коментира нападките на Христов към прославената Райна Кабаиванска в профила си във Фейсбук:

Уважавам Иво Христов, по-добрият с това име, който беше началник-кабинет на президента Радев, но го напусна, за да стане евродепутат от БСП, заради което Десислава Радева го наруга и нарече “предател”.

Иво Христов пише: “Райна Кабаиванска с поддържаща роля в сапунката на Борисов. Патетично.

След войната дошли да ходатайстват пред Де Гол да помилва интелектуалците-колаборационисти. „Тези хора са много талантливи”, казали просителите. „Това е утежняващо вината обстоятелство”, отвърнал генералът“.

Това сравнение е несправедливо и безобразно. Обидно е за интелекта на автора си.

Да се сравнява Райна Кабаиванска с подкрепящите френските фашисти и хитлеристките нашественици във Франция е грозно. Да се правят тънки препратки от Румен Радев към Де Гол е нелепо.

Нима се иска много, за да се схване, че Райна Кабаиванска не подкрепи никого, а изрази шока си от безредиците в София и заяви принципна позиция: не може президентът да заема страна в конфликт, в който защитава една малка част от народа – противопоставена на една голяма част от народа. По конституция Президентът трябва да обединява, не да разединява“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html