събота, 13 април 2024 г.

Съдебната битка на Асандж срещу екстрадирането му в САЩ е на финала

Снимка Интернет

В понеделник  в Лондон започва последната фаза от съдебната битка на основателя на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж срещу екстрадирането му в Съединените щати, където го очаква присъда до 175 години затвор по обвинения в шпионаж.

49-годишният Асандж пропусна последните явявания в съда заради разклатеното му здраве.

По време на изслушванията, които се очаква да продължат четири седмици, ще бъдат представени обвиненията на американското министерство на правосъдието, че Асандж е опитал да наеме хакери, за да получи достъп до строго секретна правителствена информация.

Съдебен състав в Съединените щати по-рано привлече под отговорност Асандж по 18 обвинения, 17 от които по американския Закон за шпионаж. Те се отнасят до заговор за получаване, притежание и разкриване на тайни дипломатически и военни документи.

Адвокатите на Асандж се оплакаха, че не са получили достатъчно време за проучване на новите американски обвинения. Те твърдят, че делото срещу Асандж е политически мотивирано и че публикуваните от „Уикилийкс“ документи са доказателство за военни престъпления и погазване на човешките права.

Асандж бе арестуван преди 16 месеца, след като 7 години се укриваше в посолството на Еквадор в Лондон. В момента той излежава 50-седмична присъда за нарушаване на условията по пускането му под гаранция през 2012 година от британските власти. Междувременно Швеция се отказа от искането за екстрадиране на Асандж по обвинения в изнасилване заради давност.

Междувременно през април т.г. бе обявено, че  Джулиан Асандж е станал баща на две деца, докато се е укривал в посолството на Еквадор в Лондон. Майката е 37-годишната Стела Морис, неговата адвокатка от южноафрикански произход.

Тя разказа, че се е влюбила в него преди пет години и че планират да се оженят. Големият син, Гейбриъл, е на две години, а малкият, Макс, е на една. Двете деца са британски граждани. Те са посетили баща си в затвора.

Адвокатката е решила да разкрие за съществуването на децата, защото се страхува, че животът на Асандж в лондонския затвор „Белмарш“ може да е в опасност заради пандемията от коронавирус. Британското правосъдие е отказало в края на март да освободи австралиеца под гаранция с мотива, че има сериозни причини да се смята, че той няма да се яви при следваща призовка.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html