вторник, 30 април 2024 г.

Какво е Тодор Живков за младите? Нищо!

На 7 септември 1911 г. в Правец е роден Тодор Живков. По този повод се зачудих какво значи Тодор Живков за мен, за нас, младите? Краткият отговор е нищо. Знам, че за хората от 50-годишна възраст нагоре подобно твърдение е скандално, но въпреки това е истина. Повечето българи под и около 30 години изобщо не се интересуват от понятия като комунисти, демократи, леви и десни. Не се интересуват и от миналото. Подобно нещо е видимо по изключително слабата избирателна активност сред младите и още по-слабата им политизираност. Това, което ги интересува, са идеи и личности от съвремието, от случващото се днес и сега. Родната политическа класа е дотолкова дотегнала, не само на младите, че те трудно правят разлика между патриоти, СДС-ари, БСП-ари, ГЕРБ-ери.

За болшинството от нас Тодор Живков е просто един древен комунистически диктатор. Нито повече, нито по-малко. И може би е по-добре така. Защото не сме измъчвани постоянно от духовете на миналото, които ни преследват и насочват всяка наша стъпка. Огромна част от по-възрастното поколение, което познавам, все още е вманиачено в комунизма, в личности като Живков, които отдавна ги няма. И сякаш неглижират или остават слепи за реалността и по света и у нас през 2020 г. Не през 1989 г.

Народ, който не помни миналото си, е осъден да го повтаря. Да. Но какво да кажем за такъв народ, който отказва да напусне миналото и го изживява отново и отново, и отново? С едни и същи безсмислени дискусии за лустрация, приватизация, комунисти, демократи, цената на бозата и качеството на живота преди 50 години.

Личности като Живков трябва да бъдат помнени като диктатори и толкова. Те са осъдени от историята и ще останат такива. Комунизмът също. Оттам насетне трябва да гледаме към бъдещето и да помислим какво значи то за нас. Обърнати назад – напред не се върви. Затова Тодор Живков не означава нищо за младите.

Автор: Калоян Константинов

Какво каза Тодор Живков в последното си интервю през 1997 година в предаването „Всяка неделя“:

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html