петък, 10 май 2024 г.

Концерт на Ансамбъла за старинна музика Concerto antico

Ансамбълът за старинна музика Concerto antico

На 5 септември (събота) от 18 ч. в София почитателите на бароковата музика ще могат да се насладят на концерт на известния ансамбъл за старинна музика Concerto antico. Концертът е озаглавен „Ad hoc“ и в него ще прозвучат творби на различни композитори като Алесандро Скарлати, Йохан Кристиан Шикхардт, Луи-Антоан Дорнел, Антонио Вивалди, Георг Фридрих Телеман и Франсоа Купрен.

Ансамбълът този път ще е в състав от тримата талантливи обоисти Деян Вълков, Константин Кожухаров и Симеон Гергов, фаготистката Сабина Йорданова и Янко Маринов, който този път ще застане зад чембалото.

Припомняме, че ансамбълът за старинна музика Concerto antico е вече с почит 20-годишна история и е сред първите по рода си в България. Той е създаден по повод гостуването на датската кралица Маргрете II в България през далечната 2001 г., а негов кръстник е покойната и обичана проф. Вера Ганчева – преподавател по културна история на Скандинавския север в Софийския университет, която ни напусна през юни тази година.

Основният идеолог и двигател на ансамбъла е българският органист, пианист и византолог Янко Маринов. През 2000 г. е един от най-младите български стипендианти на фондацията „Алфред Тьопфер“ (Хердерова награда). В Рим преди пет години  той участва в майсторски клас и в концерт на Ема Къркби – грандамата сред изпълнителите на стара музика. Същата година  стана и носител на ежегодната награда на БНР „Музикант на годината“ за 2014 г. в категорията за активна творческа дейност.

Именно с фигурата на Янко Маринов се свърза въвличането на десетки млади български изпълнители в репертоара и техниката на старата музика. Сред тях са и вече утвърдени музиканти като Явор Генов, Зефира Вълова, Ивайло Донков и др.

Концертът „Ad hoc“ ще е в сградата на Национален дворец на децата 2 на ул. „Княз Борис I“ № 103. Събитието ще е без билети (вход свободен), но музикантите призовават публиката за волни дарения.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html