понеделник, 26 февруари 2024 г.

Парламентът на Северна Македония гласува новото правителство на Зоран Заев

Парламентът на Северна Македония одобри в 1,30 през нощта на неделя срещу понеделник новото коалиционно правителство на страната, съобщи Асошиейтед прес.
След два дни разгорещени дебати депутатите в Скопие гласуваха с 62 гласа „за“ и 51 „против“ състава на новия кабинет начело с лидера на СДСМ Зоран Заев.
Заев, който беше начело на правителството и в периода от 2017 до началото на 2020 г., състави по-компактен кабинет с 19 министри – седем по-малко от преди. Девет министри или запазиха постовете си, или бяха преместени на нови. Седем от министерствата бяха дадени на етнически албанци.

Зоран Заев заяви пред депутатите, че новото му правителство ще се съсредоточи върху съживяването на икономиката, справянето с коронавируса и борбата с корупцията. Той обяви планове за нови чуждестранни инвестиции на стойност 1 милиард евро, 40-процентно увеличение на минималната заплата и пенсиите и реформа в правосъдието.
Според коалиционното споразумение с албанския Демократичен съюз за интеграция Заев ще предаде премиерския пост на етнически албанец, предложен от по-малкия коалиционен партньор, 100 дни преди изтичането на 4-годишния мандат на правителството през 2024 г. Това би бил първият случай, в който представител на албанското малцинство ще заеме тази позиция от обявяването на независимостта на страната през 1991 г.
Консервативната опозиция остро критикува новия кабинет, като го обяви за неспособен да се справи с пандемията от коронавирус и да изпълни обещанията си.
По време на парламентарния дебат няколкостотин души проведоха демонстрация пред представителството на Европейския съюз и пред сградата на парламента в центъра на Скопие, като протестираха срещу промяната на името на страната на „Северна Македония“ и срещу „унижението“ на македонската национална идентичност и достойнство.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html