петък, 19 април 2024 г.

Гърция е готова да защити териториалната си цялост

 

Никос Дендиас, министър на външните работи на Гърция. Снимка Интернет

 

Атина е в готовност да защитава териториалната си цялост, но призовава Турция да намали напрежението в Егейско море, за да се премине към дипломатически преговори по спорните теми, коментират лидерите на гръцките парламентарно представени партии.

Гръцката армия е в повишена готовност както на морската граница в Егейско море, така и на сухопътната в област Еврос.

„Заплахите за военни действия срещу Гърция са реално заплахи към Европейския съюз“, коментират днешните издания на гръцките медии.

Правителството в Атина получи подкрепа от европейските лидери, подчертават анализи на ситуацията в Егейско море.

Напрежението е толкова силно, че дори и един случаен инцидент може да предизвика военни действия, смятат опитни юристи.

От министерството на външните работи отговориха на турските военни заплахи с: „Безпрецедентното схващане на Турция, че тя може да заплашва страни с използване на сила противоречи на международното право“.

Гръцкият първи дипломат Никос Дендиас нарече „голяма грешка“ днешната политика на Анкара:

„В последно време Турция продължава да отправя заплахи. В действителност заплашва само себе си. Защото с тези заплахи и това поведение Турция показва на световната общност точно това, което ние бихме искали да не се случва – Турция да създава напрежение в района. Това е голяма грешка от страна на Турция, очаквайки че с това поведение може да постигне положителни резултати за себе си“

Опитни дипломати считат, че Анкара не би рискувала да предприеме военни действия срещу Гърция, въпреки заплахите, защото ще създаде необратими последствия за НАТО и нежелана за Турция реакция от Европейския съюз.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html