четвъртък, 25 април 2024 г.

Борисов в Блед: Изпратихме помощ за COVID на всички в Европа, които поискаха

Борисов на форума в Блед

Бойко Борисов гостува на 31 август на Стратегическия форум в словенския град Блед, едно от най-престижните подобни събития в Европа. Той участва в дискусия с лидерите от Централна и Югоизточна Европа за бъдещото на Общността след Брекзит и пандемията COVID-19.

На него Борисов изказа спорното мнение, че България е помогнала с маски, шлемове и облекла за всички европейски държави, които са поискали:

„Показахме, че в условията на пандемия не сме готови. Март месец се надпреварвахме коя държава първа ще затвори границите. България беше солидарна, произвеждахме медицински облекла, шлемове, маски и на всички, които са поискали в Европа, сме изпратили“.

Премиерът говореше предимно общи приказки за солидарност между европейските страни, слабата им подготовка срещу коронавируса, необходимостта от по-добро управление на кризите.

Той също така подчерта, че ЕС трябва да се фокусира върху Западните Балкани като следващ свой приоритет.

„Следва да продължим да подкрепяме процеса на реформи в тези държави. За нас е важно поддържането на добросъседските отношения и изграждането на общи регионални проекти, които ще допринесат за социалното и икономическо развитие“, каза министър-председателят в Блед.

В речта си Борисов акцентира и върху другото предизвикателство пред Европа – Брекзит, като подчерта, че основен приоритет е постигането на възможно най-близко сътрудничество с Обединеното кралство, което да гарантира максимална приемственост. „Какъвто и да е резултатът от преговорите, ЕС и държавите членки трябва да бъдат подготвени. От особена важност за България е гарантиране на правата на гражданите след Брекзит, заедно със сътрудничеството в редица области“, категоричен беше българският премиер.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html