Кромлехът до село Старо Железаре – древната астрономическа обсерватория на траките, е затрупана с пръст. Обсерваторията датира от VI век преди новата ера. Открита е през 2002 година в землището на село Старо Железаре. Под могилен насип екипът от археолози, воден от покойния вече Георги Китов, открива това уникално съоръжение с религиозно и астрономическо предназначение. Кромлехът е мегалитна каменна структура, намираща се на около 1 километър от центъра на село Старо Железаре в посока югоизток-юг, източно от пътя за Ново Железаре.

Според Георги Китов съоръжението е използвано от Траките за календар и отчитане на времето и той го нарича „астрономическа обсерватория“. Кромлехът (седемметров каменен кръг) е с 24 каменни стълба организирани в окръжност. Част от тях са с триметрова височина. Почти като при Стоунхендж.
Един е от общо трите, открити в България и единственият в света, затрупан под могилен насип още по времето на одриските царе по времето на войната им с персите.
Кромлехът при село Старо Железаре е с диаметър 6,5 – 7 м и се състои от 24 каменни стълба /менхири/ с височина от 0.5 до 2 метра. Блоковете не са подредени редуващо се – нисък – висок – нисък и т.н., а са групирани по височина. Тези по северния полукръг са по-високи, отколкото в южния.

При откриването си Каменният комплекс е бил изключително добре съхранен поради факта, че е бил затрупан под могила и не е пострадал от ерозията. За съжаление днес много от каменните стълбове (блоковете менхири) са изпопадали или изпочупени, тъй като са от доста трошлива и нетрайна скала. Това са паметници с огромно историческо значение, които в Западна Европа се радват на голям интерес и привличат хиляди туристи. Там обаче се влагат държавни средства за опазването им, обявени са за национално богатство и са повод за гордост. За съжаление тук в България-не е така…

Публикуваме текста с малка редакция от социалния профил на Владимир ТИМЕВ. Снимките са на автора.