петък, 22 септември 2023 г.

Лукашенко вдигна половината армия на Беларус в бойна готовност

 

Лукашенко се прибира в резиденцията си, въоръжен с автомат. Снимка: интернет

Президентът на Беларус Александър Лукашенко е заповядал половината от личния състав на армията да бъде приведен в състояние на бойна готовност в отговор на заплахи от НАТО. Това съобщи в петък  държавната информационна агенция БелТА, цитирана от Ройтерс.

„НАТО започна учения съвсем близо до нашата граница. Аз какво трябва да направя? Аз също вдигнах няколко дивизии; поставих половината армия в бойна готовност. Това не е евтино“, заяви Лукашенко.

Беларуският президент каза още, че се е споразумял с руския си колега Владимир Путин двете страни да обединят своите армии в случай на заплаха от Запада.

Над 260 демонстранти бяха арестувани вчера по време на протестите в центъра на Минск срещу преизбирането на Лукашенко на изборите на 9 август, отбелязва ДПА. По данни на Беларуската асоциация на журналистите същия ден са били задържани и около 50 журналисти, отразяващи протестите срещу президентските избори, резултатите от които според опозицията са били фалшифицирани.

ЕС окачестви изборите, на които беларуският президент бе обявен за победител, като „нито свободни, нито честни“ и заклейми репресиите срещу демонстрантите. Съюзът подготвя списък на хората, отговорни за изборните измами и репресиите, за да им наложи санкции, отбелязва ДПА.

 

Над 260 демонстранти бяха арестувани в четвъртък по време на протестите в центъра на Минск срещу преизбирането на Лукашенко на изборите на 9 август. Снимка: интернет


Междувременно Украйна обяви, че е готова да приеме беларуси, бягащи от репресии в страната си, и че замразява контактите си с Минск
 в условията на политическа криза, свързана с оспорваното преизбиране на президента Александър Лукашенко, предаде Франс прес.

Гражданите на Беларус, които ще се опитат да влязат в Украйна, за да избягат от кризата, ще се възползват от преференциален режим, каза пред журналисти украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба. Той уточни, че украинските граничари ще проверяват техните заявления и ще им издават разрешително за влизане.

Някои беларуси, особено такива, работещи в сектора на високите технологии, вече пристигнаха в Украйна през последните седмици, опасявайки се от репресии срещу протестното движение от страна на президента Лукашенко, отбелязва Франс прес.

Новата мярка беше представена днес няколко часа след затварянето на украинските граници за повечето чужденци за срок от 30 дни, в условията на ново разгаряне на епидемията от коронавирус в някои части на света.

Кулеба обяви също, че Киев замразява контактите си с Минск, където Лукашенко е изправен срещу безпрецедентно протестно движение с искане да се оттегли – нещо, което беларуският президент категорично отказва да направи.

Всички контакти са поставени на пауза до стабилизирането на положението в Беларус, подчерта украинският външен министър и призова и за организиране на „нови, честни и прозрачни избори“.

Украинците следят отблизо протестите в Беларус, които им напомнят за окървавеното проевропейско въстание на Майдана в Киев, довело до падането от власт през 2014 г. на бившия украински президент Виктор Янукович и бягството му в Русия.

През последните седмици стотици украинци участваха в демонстрации на солидарност с беларуската опозиция. Огромни бяло-червени знамена, символ на протеста, бяха поставени на фасадите на много украински кметства, включително в столицата Киев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html