петък, 3 май 2024 г.

„Милан“ и Моуриньо на пътя на ЦСКА в Лига Европа

Борис СПАСОВ

Тежки съперници очакват ЦСКА и „Локомотив“ (Пловдив) във втория квалификационен кръг на Лига Европа.

„Червените“ се спасиха от резил на старта на надпреварата, като елиминираха малтийския „Сайрънс“ с 2:1 в 91-вата минута. Гол от дузпа пък донесе минималното 1:0 на Локомотив при гостуването на черногорския „Искра“.

Многократно по-трудни се очертава да бъдат следващите изпитания на двата отбора. Жребият е на 31 август, а мачовете ще се играят на 17 септември.

На върха в списъка с най-висок коефициент, а и правещ най-силно впечатление е воденият от Жозе Моуриньо отбор на „Тотнъм“. Едва 15 месеца след финала си в Шампионска лига, „шпорите“ са принудени да бъдат част от една фаза на турнира не само с български тимове, но и с такива от Гибралтар, Малта, Люксембург и Фарьорските острови.

Другото голямо име, което дебне родните тимове, е „Милан“, вторият най-успешен отбор на континента със седем трофея от Шампионска лига.

В списъка с поставени личат още немския „Волфсбург“, испанския „Гранада“, френския „Реймс“, „Базел“ от Швейцария, „Стандарт“ (Лиеж) от Белгия и ФК „Копенхаген“ от Дания.

Турският колос „Галатасарай“, румънският „Стаяуа“, сръбският „Партизан“ и хърватският „Хайдук“ също ще са в урната на фаворитите.

Извън региона ни има сериозни имена като шотландския „Рейнджърс“, руският „Динамо“ (Москва), „Вилем II“ от Нидерландия, а и опитни състави от ранга на АПОЕЛ (Кипър) и „БАТЕ Борисов“ (Беларус), които всеки сезон са част от груповата фаза на европейските турнири.

Съществуват и някои съвсем приемливи варианти, които дават огромен шанс за продължаване на ЦСКА и „Локомотив“ в третия квалификационен кръг.

Мечтата на всеки по време на жребия безспорно ще е уелският ТНС. Отбор с полупрофесионален статут, който заради редовните си участия в Европа е натрупал приличен коефициент и е при поставените.

Там са още „Шкендия“ (Тетово) от Северна Македония, както и литовският „Жалгирис“. Два тима, срещу които ЦСКА и „Локомотив“ ще са фаворити, особено ако играят у дома.

„Кайрат“ от Казахстан, „Жрински“ (Мостар) от Босна, както и шотландските „Мъдъруел“ и „Абърдийн“ също изглеждат благоприятни варианти.

Трудности с евентуално гостуване у нас могат да имат и отбори като датския „Орхус“, австрийския „Хартберг“, унгарския „Фехевар“ и кипърския „Аполон“.

Ден по късно, на 1 септември, е жребият и за третия кръг на Лига Европа, където вече ще участва и „Лудогорец“, но в различен поток – шампионския.

Там разградчани ще са поставени, като на този етап вариантите им са 20, но все пак има цял кръг да се изиграе. Най-сериозни сред вероятните им съперници изглеждат шампионът на Словакия – „Слован“, както и този на Швеция – „Юргорден“.

Положителната новина за „Локомотив“ и ЦСКА е, че на 1 септември, те ще участват на жребия с коефициента на техния съперник от втория предварителен кръг, който със сигурност е по-висок.

Това може да ги постави в урната на поставените, което ще даде надежда за евентуален по-лек съперник при класиране в третия кръг.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html