петък, 19 април 2024 г.

Лекарите на Навални търсят помощ от България

Кремъл: Няма причина да се разследва заболяването на Навални | Клуб 'Z'

Германските лекари от клиниката „Шарите„, които лекуват руския опозиционер Алексей Навални, установиха контакт с българските медици, лекували бизнесмена Емилиян Гебрев, отровен в България през 2015 г., пишат „Инсайдър“, „Шпигел“ и „Белингкат“, информира руският всекидневник „РБК“.

Според цитираните издания разговорите между германските и българските медици показват, че експертите от „Шарите“ виждат сходство между двата инцидента, предава БТА.

Експерти, цитирани от „Шпигел“, смятат, че Навални е изпитал въздействието на същото вещество от групата на органофосфатите, с което е бил отровен Гебрев. Към тях спадат различни инсектициди и нервни отрови като зарина и препарата „Новичок“, се казва в материала.

На 24 август германските лекари заявиха, че клиничните данни от прегледа на Навални говорят за отравяне. И уточниха, че може би става дума за активна съставка на някакъв инхибитор на холинестеразата. Конкретното вещество засега не е определено.

Емилиян Гебрев и синът му Христо се почувстваха зле в София в края на април 2015 г. Гебрев изпадна в кома. Според цитирани в медиите експерти от университета в Хелзинки двамата може да са били отровени с „Новичок“. След месец здравословното състояние на бизнесмена започна да се подобрява, но през май 2015 г. се наложи той отново да бъде лекуван в болница, напомня „РБК“.

По неофициални данни всички следи водят към руските тайни служби, но засега българската държава не е повдигнала никакви обвинения.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html