четвъртък, 25 април 2024 г.

Лоша вест от ЕП: Пари само срещу върховенство на закона

Европейският парламент в Страсбург

Лоши новини за българските управници идват от Европейския парламент. Лидерите на 4-те най-големи политически групи поискаха пари да се отпускат само срещу върховенство на закона.

Манфред Вебер, Ираче Гарсия, Дачиан Чолош, Ска Келер и Филип Ламбертс са изпратили писмо до Урсула фон дер Лайен и Ангела Меркел. В него те описват притесненията си, че демокрацията в ЕС се разпада, а еврофондовете допринасят за това.

Те се заканват, че ЕП няма да подкрепи многогодишния бюджет на ЕС, ако в него не бъде заложен механизъм за контрол на евросредствата и върховенство на закона в страните членки. Ходът очевидно е насочен към държавите от Централна и Източна Европа, където с парите от ЕС често се злоупотребява. Сред тях са България, Румъния, Унгария, Полша, Чехия, Словакия.

Те изтъкват, че политически партии на власт в различни държави се възползват от положението си, за да трупат дивиденти, нападайки Съюза. Нещо повече, някои политици активно действат срещу принципите на правовата държава и европейските ценности.

Лидерите на 4-те политически групи смятат, че добър инструмент в тази насока би било обвързването на мониторинга на Европейската комисия над всяка държава с отпускането на евросредствата.

През септември ЕК трябва да представи своя първи доклад за новия механизъм за върховенство на закона. В него ще се гледа състоянието на корупцията, съдебната система, свободата на медиите и междуинституционалните отношения.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html