понеделник, 27 май 2024 г.

Николай Младенов: Рестарт да, но при спокоен диалог

 

Снимка: NOVA

„У нас има много неща, за които хората да протестират – страната ни все още е най-бедна в ЕС, корупцията, нарушеното чувство за справедливост, здравната система, състоянието на пенсионерите и т.н. Наистина имаме нужда от рестарт на политическата ни система, но рестарт, който се основава на спокоен диалог”.

Това заяви бившият министър на отбраната и на външните работи Николай Младенов в първия кабинет на Борисов в студиото на „Здравей, България”. Сега Младенов е спецкоординатор на ООН за близкоизточния мирен процес, а според един от отровното трио – Арман Бабикян, Младенов щял да стане премиер на ново правителство на ГЕРБ, когато Борисов си подаде оставката. Такъв въпрос на бившия дипломат №1 не бе зададен. Да припомним, че лично Бойко Борисов бе кум на  Младенов.

„Притеснява ме, че пътят, по който сме тръгнали в момента, не предполага такъв диалог”, заяви Николай Младенов. Той припомни, че в момента протести има не само в България. „В много страни в Европа и на други места в света текат такива процеси”, посочи той.

Според Младенов въпросът с Конституцията е изключително сериозен и той не може да бъде разглеждан набързо и без сериозен анализ. „България наистина има нужда от нова конституция. Все пак тази, по която работим сега, е писана 90-а година като реакция на края на комунизма у нас и начало на демократичните промени. В нея има много компромиси, които са направени от нейните автори още тогава”, коментира той.

„Ако наистина искаме рестарт на политическата система, който да промени българския парламентаризъм, съдебната система и функционирането на институциите, има нужда от много сериозен конституционен дебат”, допълни Николай Младенов.

„Този дебат е закъснял, но той трябва да се състои в спокойна среда, в която всички мнения се чуват”, категоричен бе той.

„Влизаме в много труден икономически период, не искам политическата криза, която имаме в момента, да се превърне в междуинституционална”, подчерта още Младенов. Рискът обаче от такава криза е изключително реален, смята той.

„Това, което се вижда отстрани за България, не изглежда добре, но това се променя лесно, ако тръгнем в конструктивна посока”, подчерта Младенов.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html