петък, 19 април 2024 г.

Германска фондация праща самолет за Навални, Русия не го пуска

Алексей Навални, снимка: интернет

Германската Фондация „Кино за мир“ обяви, че ще изпрати самолет, който да докара Алексей Навални в страната за лечение, съобщава  Ройтерс.

Организацията заяви, че берлинската клиника Charite е готова да осигури лекарска помощ на руския опозиционер, който е в кома след съмнение, че е бил отровен.

По-рано на съвместна пресконференция лидерите на Германия и Франция Ангела Меркел и Еманюел Макрон поискаха от Русия да даде яснота около обстоятелствата, довели до влошаване на здравословното състояние на Алексей Навални.

“Надявам се, че той ще се възстанови бързо. Франция и Германия са готови да му помогнат, включително и в германски болници, ако бъде поискана медицинска помощ. Много важно е обстоятелствата около всичко това да бъдат изяснени много бързо. Ние настояваме това да се случи, защото това, което чухме досега, не звучи никак добре. Разследването трябва да е напълно прозрачно“, предупреди канцлерът на Германия Ангела Меркел.

Състоянието на Алексей Навални, който изпадна в кома, се подобри, но остава не достатъчно стабилно. Съветът на лекарите стигна до заключението, че все още не е възможно да го изведат от болницата в Омск, за да бъде отведен в Германия за лечение, каза пред репортери в петък главният лекар на спешната болница, където се намира Навални, Александър Мураховски, предаде ТАСС.

„Състоянието се подобри донякъде, но все още не можем да постигнем ясна стабилност. Според съвета въпросът за транспортиране до Германия е все още преждевременен. Необходимо е да се постигне пълна стабилизация на пациента“, каза Мураховски.

Според главния лекар изследванията, необходими за определяне на диагнозата на Навални, ще отнемат още около два дни.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html