10.8 C
София
понеделник, 27 март 2023 г.

Нинова: ГЕРБ удари по 1,2 млн. българи под прага на бедността

Лидерът на БСП Корнелия Нинова изпрати съобщение до медиите, в което заяви, че правителството на Бойко Борисов с всеки ден неподаване на оставка вреди на държавата и на 1,2 милиона души, живеещи под прага на бедността.

Публикуваме съобщението на левицата:

„Предложението на правителството за нов начин на определяне линията на бедност доказва, че всеки ден оставане на власт на Борисов е вредно за България.

Прагът на бедност, предложен от правителството, е удар по най-уязвимите хора. Решили са социалният министър да прави предложения за промяна – според възможностите на бюджета. Като знаем как правят и харчат бюджета – има огромен риск да променят субективно прага на бедност и така да ограничат броя на хората, които имат достъп до помощи.

Над един милион и двеста хиляди българи живеят под прага на бедност. Очакванията са в резултат на кризата, тя да се увеличи.

Правителството създава опасност при рецесия, първата политика, която да пострада да е социалната. А трябва да е точно обратното. В криза първо се мисли за хората. При това предложение на правителството се пренебрегват базови принципи – отпада определяне линията на бедност на база резултатите от изследване на доходите и условията на живот (EU-SILC), когато има забавяне на ръста на БВП и съществува в средносрочната бюджетна прогноза.

Борисов твърди, че правителството му трябва да остане, за да решава проблемите със социално-икономическата криза. Тъкмо обратното. Колкото повече стоят, толкова повече ги задълбочават. И то за сметка на най-бедните и уязвими хора.

Оставката е възможност за по-бързо преодоляване на кризата и подобряване на живота на българите“.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html