петък, 26 април 2024 г.

ГЕРБ внесе проекта си за нова Конституция в парламента

 

Председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова депозира в деловодството на Народното събрание и  проекта на партията за нова Конституция на Република България.Документът е изпратен до председателите на всички парламентарни групи в 44-тото народно събрание и независимите депутати, заявиха от пресцентъра на партията.

ГЕРБ кани на разговори и консултации по представения проект всички парламентарни групи с цел да бъде постигнато широко съгласие между народните представители за свикване на Велико народно събрание. В началото на следващата седмица поканите за официалните консултации ще бъдат изпратени.

Проектът за нова конституция на ГЕРБ не предвижда институцията Велико народно събрание. Това става ясно от текстовете, предложени от управляващата партия. През годините на прехода ВНС се утвърди като сериозна пречка за съществени промени в основния закон.

Д-р Дариткова депозира предложенията за изменения в Изборния кодекс. Снимка: Канал 3

С проекта си за нова Конституцията ГЕРБ отнема правомощието на президента да назначава тримата първи в съдебната система, предаде БНР.

От управляващата партия предлагат и – освен депутатите и Министерския съвет, право на законодателна инициативата да имат и Съветите на съдиите и на прокурорите, каквито предвижда проекта.

Проектът в голяма степен повтаря текстовете в сегадействащата Конституцията. Има известно преномериране на членовете и разместване на главите.

Сред новите предложения, които не бяха анонсирани от премиера в петък –  освен изключването на президента от процедурата за избор на  главен прокурор и председателите на двете върховни съдилища и правото на законодателна инициатива на съдебните кадровици, е премахването на институцията на Велико Народно събрание.

Приемането на нов Основен закон, промени на действащия и други промени, свързани с държавното устройство, ще може да прави обикновено НС, което,  както вече беше анонсирано и ако проектът бъде приет, ще се състои от 120 депутати.

Основните предлагани промени са в главата „Съдебна власт“.

Закрива се Висшият съдебен съвет и се създават Съдийски и Прокурорски съвет. Раздвоява се и Съдебният инспекторат. Мандатите на тримата големи в съдебната власт става по 5 години, като главния прокурор ще се избира от Прокурорския съвет, а председателите на ВКС и ВАС – от Съдийския съвет.

Въвежда се индивидуална конституционна жалба, но само по отношение на закони, които нарушават права и свободи.

Правосъдният министър вече няма да има право да предлага кандидати за главен прокурор, но пък отново поема управлението на съдебните имоти.

И според проекта за Конституция на ГЕРБ, главният прокурор ще продължи да осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори. Нов текст  е, че той да бъде изслушван от парламента на всеки 6 месеца, но ще отговаря на въпроси по конкретни дела само с разрешение на наблюдаващия прокурор.

По-рано днес Бойко Борисов съобщи, че веднага ГЕРБ ще внесе проекта си за нова Конституция. Това стана на живо на страницата на премиера във Фейсбук. Борисов седеше между председателката на парламента Цвета Караянчева и шефката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова, а отстрани бяха вицепремиерите Томислав Дончев и Екатерина Захариева и правосъдният министър Данаил Кирилов.

Изявлението на Борисов вижте във видеото по-долу.

Министър-председателят заяви, че ще проведе и среща със своите коалиционни партньори от НФСБ и ВМРО, ако те се съгласят.

„Нашата единствена цел е да се даде правото на народа да избира, да взема решения. Към днешна дата няма социологически агенции, която да не дава, че ГЕРБ е първа политическа сила. Няма нещо, което не сме направили. Народът иска справедливост и да има максимално представителство. Как се случва това? Единственият начин е с нова конституция“, заяви Борисов.

Премиерът поиска да бъде създадена контактна група, която да осигури поне 120 гласа в парламента, за да може предложението за нова конституция да бъде подкрепено още в първия работен ден след ваканцията – 2 септември.

Свързваме се с нашите коалиционни партньори, искаме срещи. Разбрах, че и те имат предложения. Нека ни подкрепят за това. На 2 септември трябва да влезем със 120 подписа“, коментира той.

Министър-председателят поиска също така от депутатите на ГЕРБ да сондират в Народното събрание дали може да бъде формирано мнозинство от 160 депутати, за да бъде прието предложението за свикване на Велико народно събрание.

„Ако не се получи, имаме готовност с други решения“, каза още Борисов, но не поясни какви са те.

Народът иска справедливост. Това може да се случи единствено и само чрез нова Конституция. От демокрацията по-добро нещо не е измислено и аз вярвам в демократичния избор на всеки човек!Днес депозираме проект на нова Конституция, за да изобличим лъжата, че това е Конституцията на ГЕРБ. Великото народно събрание може да промени всеки един ред и всяка една точка. Даваме властта в ръцете на народа. Нека получилият най-голяма подкрепа при изборите за ВНС да поведе държавата в предстоящите трудни времена. Останалото е задкулисие на опозицията и еднолична власт на президента. Тези хора нямат никакъв срам. Обръщам се и към протестиращите – освободете кръстовищата, спазвайте закона.

Публикувахте от Бойко Борисов в Понеделник, 17 август 2020 г.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html