петък, 1 декември 2023 г.

Беларус прехвърля войски към границите си с Полша и с Литва, Лукашенко иска помощ от Путин

Снимка: интернет

Президентът Александър Лукашенко изрази безпокойство от „нарастването на военния компонент“ на НАТО в тези две държави и съобщи, че ще разпореди прехвърляне на въздушно-десантна бригада от Витебск в Гродно.

По-рано след телефонен разговор президентът на Беларус Александър Лукашенко е информирал руския си колега Владимир Путин за обстановката в страната. Путин дал гаранции за защита на Беларус. Двамата са изразили увереност, че възникналите проблеми скоро ще бъдат решени, съобщи пресслужбата на Кремъл.

Путин и Лукашенко са отбелязали, че най-важното е от проблемите в Беларус да не се възползват „деструктивни сили, които се опитват да навредят на взаимноизгодното сътрудничество между двете страни в рамките на съюзната държава“.

Двамата лидери са оценили високо работата на профилните ведомства, довела до завръщането на в Русия на задържаните в края на юли край Минск 32-ма руски граждани. Беларуските власти ги обявиха за наемници в руската частна военна компания „Вагнер“ и ги обвиниха в опит за дестабилизиране на страната преди президентските избори.

Владимир Путин и Александър Лукашенко са се договорили да продължат постоянните контакти на различни равнища и са потвърдили стремежа си към укрепване на съюзническите отношения. Няколко часа след разговора се появи информацията, че на територията на Русия са обявени за издирване двама беларуски граждани: бившият кандидат-президент Валерий Цепкало и създателят на канала „Некста“ в социалната мрежа „Телеграм“ Степан Путило.

Протестите в Минск не стихват, от понеделник започва стачка. Снимка: интернет

Междувременно поне 3000 демонстранти се събраха пред сградата на беларуската държавна телевизия в Минск с призив за правдиво отразяване на протестите срещу Лукашенко. Според демонстрантите той е спечелил нечестно изборите преди седмица, а с тенденциозни репортажи телевизията изкривява случващото се в страната. Стотина служители на медията излязоха при протестиращите и обявиха, че започват стачни действия от утре.

А Лукашенко се закани, че хилядите работници от държавни предприятия, взели участие в протестите срещу него тази седмица, ще бъдат уволнени.

 

 

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html