сряда, 8 май 2024 г.

Близнашки: Колкото пъти президентът си отвори устата, толкова пъти нарушава Конституцията

Професор Георги Близнашки. Снимка: интернет

Същността и идентичността на Конституцията няма да се променят, защото предложенията, които се правят досега, са свързани с укрепването на парламентарната демокрация. Няма идеи за президентска република.” Това заяви по Нова ТВ преподавателят по конституционно право и бивш служебен премиер проф. Георги Близнашки относно предложението на премиера Бойко Борисов за свикване на Велико народно събрание и промени в конституцията.

„Това, което направи премиерът, е много силен политически ход, защото принуди всички, които по време на протестите повдигнаха темата за Велико народно събрание и нова Конституция да се определят кой за какво се бори. Премиерът  ускори хода на политическите събития, защото паралелната държава готвеше авторитарен вариант на Конституцията“, каза Близнашки.

Според професора ние имаме най-добрата конституция в Централна и Източна Европа. „Създаде се обаче нова принципна политическа ситуация. Едно е да се иска оставката на правителството, съвсем друго е да се иска оставката на главния прокурор. Според мен няма друго решение, освен да се мисли за Велико народно събрание”, коментира Близнашки.

Според него обаче има риск, ако депутатите са по-малко от 180, защото парламентът няма да може пълноценно да съществува. Предложението на ГЕРБ е броят на депутатите, които сега са 240, да бъде намален на 120.

„Бих предложил на всички бъдещи конституционни законодатели да се обсъди и въпросът за променяне на начина на избиране на президента на Република България. Мисля, че преди 30 години направихме стратегическа грешка. Трябва да се премине към избирането му от Народното събрание, защото прекият избор даде възможност доста случайни хора да се появят на върха на държавата, хора, които нямат нищо общо с демокрацията в България, дават „ценни” съвети за разделението на властите, без да разбират нищо от това. За президенти да републиката трябва са се избират опитни хора, с огромен житейски и политически опит, които няма да се противопоставят на ценностите и принципите на конституционната демокрация”, смята професор Близнашки.

„Ние наблюдаваме явления, които са абсурдни – заяви Близнашки. – Имаме президент на републиката, който призовава тълпите да атакуват легитимно избраните държавни органи. Това е абсурд, такова нещо не се е случвало през последния век в нито една европейска държава” – възмути се бившият служебен премиер, назначен от президента Плевнелиев. „Колкото пъти Радев си отвори устата, толкова пъти нарушава Конституцията”, заяви професорът по конституционно право. Според него президентът разделя нацията, като призовава хората да застанат едни срещу други и да атакуват институциите.

6 август 2014 г. Президентът Росен Плевнелиев минути след като е обнародвал указа си за назначаването на проф. Близнашки за служебен премиер. Снимка: интернет

„Никога няма да забравя какво ми каза преди 30 години Чавдар Кюранов – един изключително мъдър човек (проф. Кюранов бе кандидатът на БСП за президент на България, но ВНС избра лидера на СДС Желю Желев, б.р.). Той каза: Георги, ти се ръководиш от днешната ситуация. Гледаш този политически елит от отговорни хора като Александър Лилов, Петър Дертлиев и други. Но след двайсетина години ние няма да сме живи, ще дойдат други хора и тогава ще могат да станат големи пакости. Ето че доживяхме този момент”, смята професорът по конституционно право.

Ключът към политическата ситуация и отиването на избори за ВНС  е в ръцете на социалистическата партия“, смята Близнашки. Важно е какво ще реши Националният съвет, а не какво ще каже Нинова. Тази партия беше ангажирана с историческия компромис преди 30 години и сега в БСП трябва да покажат дали защитават националния интерес или този на малка група, свързана с енергийната мафия. Ключът е в ръцете на БСП, но тя вече предаде Конституцията с резолюцията на софийската партийна организация срещу главния прокурор, припомни професорът. „За мен лично поведението на БСП е необяснимо, тази партия е свързана с Конституцията, а сега тръгнаха срещу нея и ще трябва да проведат много сериозни дебати, когато най-сетне се събере Националният съвет. Но не е изключено да се получи вълна – когато всички други се произнесат за Велико народно събрание, и БСП или поне част от нея да се присъединят към това предложение“ – предположи бившият член на столетницата.

Според него бъдещото ВНС трябва да действа не повече от 5 до 7 месеца, защото България трябва да навакса историческото закъснение заради политическата конфронтация, която съществува отдавна. Началото на процеса е сложено, вярвам, че ще бъдат препотвърдени редица от основните положения, но ще има и съществени поправки.

ВНС няма мандатност, обясни Близнашки, който бе деен участник в изготвянето на сегашната Конституция през 1991 г. Неговото лично мнение е, че в случая трябва да се действа много бързо. Препоръката му е ВНС да има хоризонт от 3-4 месеца, в което да си свърши работата по Конституцията и да се саморазпусне, да се проведат избори за обикновено народно събрание и да се състави ново правителство. Предложеният от ГЕРБ проект ще бъде само основа, всяка партия ще може да прави свои предложения за промени, каза Близнашки.

Близнашки заяви, че този път няма да пише конституция, само ще бъде консултант. Той ще препоръча основните закони на редица западни демокрации, които могат да бъдат използвани като образец. „Ако някой от политическите сили ме потърси, ще се отзова да помагам, защото това са съдбоносните решения“, каза бившият служебният премиер.

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html