четвъртък, 22 февруари 2024 г.

Румен Радев: По Конституция Борисов не може да инициира свикване на ВНС

Президентът Румен Радев отхвърли категорично предложения от Бойко Борисов рестарт на политическата система. В извънредно обръщение държавният глава се позова на чл. 159 от Конституцията, според който правото на инициатива за свикване на Велико народно събрание принадлежи на не по-малко от половината народни представители и на президента.

„Повече от месец продължават протестите. Доверието в управляващото мнозинство е безвъзвратно загубено. Промените в кабинета не убедиха никого. Репресиите, провокациите и опитите да се неглижира гражданското недоволство само потвърждават необходимостта от исканите оставки. В изявлението си премиерът предлага свикване на Велико народно събрание и серия конституционни промени. Самият акт показва пренебрежение към Конституцията. Член 159 е категоричен, че правото на инициатива за свикване на Велико народно събрание принадлежи на не по-малко от половината народни представители и на президента, не на министър-председателя“, заяви Радев.

„Може ли партията-държава, която методично погазва разделението на властите, да инициира промени в Конституцията? Моят отговор е „Не“!

Може ли партия, която вчера бойкотира парламентарния контрол, днес да предлага промени в Конституцията? Отговорът е „Не!“

Може ли власт, която нарушава закона, не въвежда машинното гласуване и отхвърли електронното дистанционно гласуване, да организира честни избори? Отговорът е „Не!“.

Може ли власт, която задуши свободата на словото, да предлага дебат за бъдещето на България? Не!

Може ли мафията да реформира съдебната система? Отговорът е „Не“!

Може ли министър-председател, който превърна парламентарната република в автокрация, да предлага промени в Конституцията? Отговорът е „Не“!

Разговор за Конституцията е възможен „само след исканите от обществото оставки и провеждането на честни предсрочни избори“, допълни президентът.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html