неделя, 3 декември 2023 г.

СДВР: Имаше много жени, не можахме да използваме физическа сила

„Няма арестувани и задържани тази нощ“, заяви на извънреден брифинг в 8 ч сутринта гл.комисар Красимира Стоядинова, зам.-шеф на „Охранителна полиция“.

„Протестиращите отказаха за разговарят с полицията. На мястото имаше изключително много жени, което не позволи използването на физическа сила“, допълни тя.

Заради израстването на новите палаткови лагери – на Орлов мост и в т.нар. „триъгълник на властта“ са направени промени в градския транспорт.

Малко по-късно стана ясно, че арестувани има. Това са журналистът Николай Стайков от Антикорупционния фонд и Александър Радков за били прибрани с белезници в Четвърто РПУ.

Стайков разказа подробно какво се е случило в ефира на bTV, като преди Жени Марчева обясни, че задържането е абсолютно неправомерно и ще се консултира с адвокат, за да се защити от полицейския произвол.

Той предположи, че не е влязъл в полицейската сводка, защото е отказал да подпише заповедта за задържането.

Малко по-късно журналистът написа неговата версия за събитията на стената си във фейсбук.

„Информацията на СДВР, че няма задържани лица снощи не е вярна. Аз и Александър Радков снощи бяхме задържани точно от СДВР около 03:00 ч без никакво обяснение и причина между Орлов мост и стадион „Васил Левски“, чийто паркинг беше пълен с полиция. След половин час с белезници на паркинга и без снемане на самоличност бяхме откарани в Четвърто РПУ, където ми беше връчена заповед за задържане, в която за основание пишеше “данни за повреждане на пейки и друго имущество”. Отказах да подпиша тази заповед тъй като не получих никакво обяснение какви са тези данни и заявих, че няма да сложа подписа си под категорично невярно твърдение.

Заповедта беше подписана от свидетел от РПУ-то и копие не ми беше връчено. В РПУ-то подписах декларация за запознаване с правата ми при задържане, протокол за обиск за претърсване, едно полицейско разпореждане и един протокол за предупреждение, който е в един екземпляр. Дадох писмени сведения, че нищо от “данните” не е вярно и че съм бил там изцяло като пасивен наблюдател. Накрая подписах и документ, че задържането е прекратено, около 05:30 ч.

Ще го кажа съвсем ясно – задържането беше тотално неправомерно, явно изглеждахме като лесни жертви за отчитане в протоколите и чак след като разбраха след установяване на самоличността, че ще осъмнат с медии пред прозорците, решиха да ни освободят по максимално бърз начин.
На Александър Радков се паднаха по-агресивните полицаи при задържането и отнесе и няколко удара. С него се заговорихме на протестите, беше гледал филмите на АКФ и си говорихме за тях. Цялото му име научих едва при задържането ни в 4 РПУ“, написа журналистът на стенана си във фейсбук.
Бойко Станкушев, изпълнителен директор на Антикорупционен фонд, документира разказа на двамата задържани.
https://www.facebook.com/watchparty/4118574511548797/?__cft__[0]=AZWzOkt2z0AdJ9PQ30I83sf87Apw1a8qoLOrT53pltSJ-T1wtWXwkzEQf9qjQrwzppZ_smRFWshDzOg1vxXz6aJ6ZtGFvUYvHb38IJU9G7qe_5uJFtjfPppDFtPq6EeqoqePvAZ9v_Gl-vQwNq8tVK5q&__tn__=%2B%3FFH-R

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html