неделя, 26 май 2024 г.

СДС обвини протестите в поругаване на символа на демокрацията

Румен Христов, лидер на СДС. Снимка: БГНЕС

СДС излезе с остра реакция срещу действията на протестиращите. Снощи те са отишли до сградата на партията на бул. „Раковски“ 134 и са хвърляли домати по нея.

Според протестиращите това е действие срещу правителството, тъй като там от известно време се помещава и НФСБ. Партията на Валери Симеонов е част от коалицията, срещу която вече месец насам текат ежедневни протести.

От СДС обаче са обидени от отношението към тях и сградата им. Те обвиниха протестиращите, че са поругали символа на демокрацията в страната.

Цялото съобщение на СДС без редакция прочетете по-долу:

„Снощи група протестиращи поругаха сградата на „Раковски“ 134 заради пребиваваща от известно време там партия, част от управляващата коалиция.

Тази сграда за поколения българи е символ на демокрацията. От нея, преди 30 години, започна превръщането на България в свободна държава, откъсването й от Москва и връщането й на картата на Европа. Благодарение на СДС в момента всеки може да изразява свободно мнението си, да пътува, да избира и да бъде избиран, да протестира, когато не е съгласен и да заявява своите позиции.

Хората, които снощи замеряха сградата едва ли са се замислили, че по този начин не изразяват само протеста си срещу упрвляваща партия, а омърсяват символа на демокрацията в България.

„Раковски“ 134 не е фасада, а история. И посегателството към нея, независимо по какви причини, е поругаване на всичко постигнато след комунистическия режим. Ако снощните протестиращи не са се замислили, овладени от еуфорията на колективната безнаказаност, то режисьорите със сигурност знаят какво правят. Опасяваме се, че искрените протестиращи отново ще бъдат излъгани и употребени от задкулисните кукловоди, които не искат истинска промяна, а смяна на местата във властта. И не само смяна на местата, а промяна на стратегическата ориентация на България от Европа към Русия и Евразия.

Сградата на СДС и НФСБ и хвърлените по нея домати. Снимка: БНТ.

СДС е организирала многохилядни протести за доброто на България, а не за да защитава частни олигархични или руски интереси.

Подкрепяме правото на протест, но настояваме полицията да не допуска вандалски актове и тормоз над гражданите! Никъде в Европа не се толерират подобни действия. Демокрацията е свобода, законност, но и ред. Конституционното право на протест не трябва да бъде за сметка на гражданските и конституционните права на останалите българи. Държавата не бива да абдикира от своите задължения, когато става въпрос за гражданския мир. Подкрепяме правото на протест, но без блокади и затрудняване на придвижването и нормалния живот на останалите хора. Те също започнаха своя организация и подписка и това можеше да доведе до сблъсъци. Затова намесата на полицията, която успя без сериозни конфликти и ескалация на напрежението да премахне блокадите, заслужава адмирации.

Подкрепяме всички демократични и законови начини за постигане на целите на гражданското общество, защото ние, от СДС, започнахме борбата за това и никога няма да отстъпим от идеите си.

Подкрепяме правото на протести, но не и с цената на вандалски актове, поругаване и беззаконие.

Подкрепяме правото на протест, но на искрено загрижените за бъдещето на България хора, а не на тези, които купуват палатките, доматите и пъдпъдъчите яйца и ги употребяват за собствените си политически цели.

Платените провокатори само обезценяват смисъла на гражданския протест и противопоставят едни българи срещу други.“

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html