17.8 C
София
понеделник, 29 май 2023 г.

Румен Радев: Да бъдем като Левски! Да си припомним какво е лично и национално достойнство

„Трябвaшe дa вoдят диaлoг c хoрaтa, кoгaтo бeшe врeмeтo. Тe cтoяхa нaдмeннo oтгoрe, бeз дa oткликвaт нa тeхнитe нужди, ceгa e къcнo зa диaлoг. Хoрaтa вeчe нe гo иcкaт“. Тoвa зaяви прeзидeнтът Румeн Рaдeв в грaд Лeвcки прeд БНР в коментар на призивитe зa пoлитичecки диaлoг, кoитo пo-рaнo cнoщи oтпрaви председателят на Народното събрание Цвeтa Кaрaянчeвa. На въпрос докога ще продължат протестите, Радев отговори: „Дoкaтo пaднaт тeзи, кoитo трябвa дa cи зaминaт“.
Още от речта на президента:
„Нашето време все по-настоятелно изисква да пробудим вътре в себе си непримиримостта на Левски. Да осъзнаем, че ние сме решението на всички предизвикателства, че свободата е път, който трябва да измине всеки един от нас. Да не забравяме, че Левски е нашият застъпник пред времето, но и нашият съдник пред историята – защото ни завеща своя морален пример, с който днес мерим и думите, и делата си.
Стремежите на Левски са живи и днес. Нима е отживелица борбата му срещу „правото на силата“, нима са загубили смисъл думите му, че за народното зло не трябва да се мълчи, а да се действа – тук и сега. Нима е изгубил смисъл заветът му, че срещу тиранията и неправдата трябва да се борим с всички сили, обединени и заедно.
Дали ще сбъднем завета на Левски за чиста и свята република, зависи само от нас. От нашата непримиримост, особено днес, от нашата обединена воля и нашите дружни усилия. Само тогава пътят на Апостола отново ще стане нашият път. Път като личности, път като нация с ясна визия и с ясно бъдеще.

 

В днешния светъл празник пожелавам на всички български граждани здраве, енергия и висок дух, за да продължите горди да носите името на Левски, за да градим всички заедно тази свободна и достойна България, за която той ни завеща да се борим до край.

Поклон пред паметта и делото на Апостола на свободата!
Да живее България!“
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html