петък, 19 април 2024 г.

„Шпигел“: Bruder Bojko, корупция и едно видео


Българският премиер Бойко Борисов: Пакет от 500 евро и пистолет на нощното шкафче?
снимка: spiegel.de

Онлайн изданието на „Шпигел“ описва ситуацията в България в момента и дава отговор какъв е образът на Бойко Борисов в Европа.

„Черноморският бряг на България е все още идиличен на някои места  и е Мека за корумпирани политици и предприемачи. Те доминират над цели бизнес области и определят правилата, независимо от законите. Местната общественост знае това отдавна, съобщава „Шпигел онлайн“ в коментар.

„Досега на мнозина това изглеждаше като зло, срещу което са безсилни. Но един случай на злоупотреба с власт предизвиква национално възмущение. Става въпрос за парче плаж, близо до което живее един от най-тайнствените бивши български политици, охраняван за сметка на данъкоплатците. Случаят предизвика най-големите политически протести от години – десетки хиляди хора демонстрират в страната дни наред, настоявайки за оставката на правителството на десния премиер Бойко Борисов. Случаят показва също, че след почти 10 години  и половина членство в ЕС България не е провела реални конституционни реформи. Правната сигурност зависи от добрата воля на властите, съдебната система е до голяма степен под политически контрол. Случаите на корупция рядко се наказват и журналистите, които съобщават за тях, са заплашвани. Но тъй като премиерът Бойко Борисов, за разлика от Виктор Орбан, не дразни с външната си политика, проблемната вътрешнополитическа ситуация не е проблем за Брюксел.

Основният герой в настоящия случай е Ахмед Доган, един политиците с най-дълъг стаж в България, принадлежащ към турското малцинство, основател на малцинствената партия Движение за права и свободи (ДПС) през 1990 г. ДПС получава обичайно от 10 до 14 процента от гласовете на избори и  служи като ключов балансьор на правителствата, към които официално не принадлежи.

Доган, някога агент на Държавна сигурност, вече не е активен политик, но все още се смята за един от най-влиятелните политически манипулатори в страната. Лятната му резиденция, охранявана от Службата за охрана, се намира в близост до плажа Росенец, югоизточно от Бургас. Въпреки че плажовете в България трябва да са достъпни за обществеността без изключение, достъпът до плажа в резиденцията на Доган е блокиран. Доган също така няма формално право на държавна охрана, тъй като не заема никаква публична длъжност.

Това се знае отдавна. Миналата седмица опозиционният политик и бивш министър на правосъдието Христо Иванов се опита да стигне с гумена лодка до плажа, за да вдигне там българско знаме – политическа кампания срещу злоупотребата на Доган с власт, документирана на видео. Иванов беше грубо отблъснат от телохранители и тормозен от полицаи. Стотици хиляди българи наблюдаваха случая на видео стрийм.  И тогава демонстрантите излязоха на улиците“. После  „Шпигел“ описва кой е Делян Пеевски – най-големият медиен собственик, свързан с фалита на КТБ,  и връзките му с Доган.

„Другата причина за протестите са обиските в кабинетите на двама от съветниците на президента Радев ден след акцията с лодката. Те са дело на главния прокурор Иван Гешев, свързван с премиера Борисов, който отправя неясни обвинения в корупция срещу съветниците.

Предисторията на акцията на главния прокурор е ескалиращият конфликт между президента Радев, близък до опозиционните социалисти, и премиера. Преди няколко седмици бяха публикувани анонимни снимки, на които се вижда, че в спалнята на Борисов има пачки от 500 евро и пистолет на нощното шкафче. В объркано изявление Борисов не обясни дали снимките са истински или не и обвини президента Радев, че го шпионира. Междувременно президентът пое водещата роля в протестите и поиска оставката на „мафиотското правителство“ на Борисов.

Българите отдавна имат достатъчно причини за протести. Борисов, бивш каратист и полицай в комунистическото МВР, управлява с консервативната си партия „Граждани за европейското развитие на България“ (ГЕРБ) повече от десетилетие с кратки прекъсвания.

Bruder Bojko (Бате Бойко) се държи фамилиарно и авторитарно. Много българи смятат режима му за репресивен. Но на хоризонта не се вижда убедителна алтернатива на Борисов и ГЕРБ. Опозиционните социалисти също имат на сметката си безброй корупционни скандали. Освен тях в парламента са представени най-вече националисти и политически авантюристи. Много българи гласуват с краката си заради липсата на социални и политически перспективи – емиграцията е драматична. За да спаси властта си, Борисов смята да ремонтира правителството и да уволни трима министри. Не е изключено самият той да подаде оставка, ако протестите се разширят: той вече е печелил избори след тактически оставки.

 

превод: Росен Иванов, за mediapool.com

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html