понеделник, 4 декември 2023 г.

„Галъп“: 58% искат оставка на правителството

58% от българите искат правителството да си подаде оставката, а 32% са против и настояват то да продължи да работи до редовните избори. Това става ясно от проучване на „Галъп“, съобщава БНР.

6% твърдят, че вече са ходили на протест срещу правителството. Този дял условно се равнява на около 300 хиляди души. 36% казват, че тепърва биха участвали в протест. В подкрепа на правителството казват, че биха участвали 8%, а че вече са участвали, са около 2%. Данните са от независим експресен сондаж на „Галъп Интернешънъл“, проведен на 13 юли сред 700 души.

Данните, разбира се, съдържат известна декларативност, но представляват сравнително добър ориентир за величината и профила на протестите и протестния потенциал. Подобни сондажи са добър метод за формиране на хипотези в бързо променяща се среда.
Съществена част от деклариращите, че протестират, са млади хора. В София протестният потенциал е по-висок. В останалата част на страната е очаквано по-малък и това вероятно се дължи на повече страх. Но събитията показват, че настъпва промяна. В София към момента на изследването са протестирали около 10%, което би могло да означава и около 150 хиляди души.

58% приемат, че е нужна оставка на правителството, 32% са против. Останалите не могат да преценят.
Данните възпроизвеждат и традиционната структура на мненията при въпрос за доверие в правителството. В същото време обаче тези данни показват, че стабилизацията на имиджа на правителството около ситуацията с коронавируса е била по-скоро временна и е отложила действието на по-дълбоки процеси.

Като че ли навсякъде по света през първите 3 месеца разпространението на Ковид консолидира властта навсякъде и премахна партийността от съзнанието, а сега започва обратният процес – настроения за промяна. Това вече бе регистрирано в Германия, Франция и други страни.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html