събота, 27 април 2024 г.

Турция заплаши Армения с военни действия

Армения ще отговаря за всяка една провокация и атака срещу Азербайджан, се казва в изявление на военния министър на Турция Хулуси Акар на среща в Анкара с делегация от Азербайджан, съобщава lenta.ru.

Акар напомни, че след провокация на въоръжените сили на Армения на границата турският лидер Ердоган е разговарял по телефона с президента на Азербайджан Илхам Алиев. „На фона на последните събития ние ще вземем всички мерки това да спре“, заяви Акар.

Позицията на Турция идва, след като военни от двете страни на границата се обстрелваха, а двама азерски военни бяха убити. „Тяхната смърт няма да остане без отговор“, заплаши Акар. Турция винаги е подкрепяла азерите в конфликта им с Армения заради района на Нагорни Карабах. Това е автономна част в състава на Азербайджан, населена предимно с арменци. На 13 юли конфликтът избухна с нова сила, когато на границата с Армения избухнаха престрелки, включително от артилерийски оръдия. Според Ереван това е било отговор на атака на азерската армия, която се опитала да превземе малък населен пункт.

През 1991 година Нагорни Карабах обяви независимост от Азербайджан и Баку се опита да си го върне със сила. Военните действия продължиха три години, докато през 1994 с посредничеството на Русия бе подписано примирие, но военните операции продължават периодично и до този момент.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html