сряда, 8 май 2024 г.

Гешев, Керенски е в Зимния дворец. Не е Каренин

Главният прокурор се прояви като исторически неграмотен пред журналисти в Габрово, където се намира, за да бори битовата престъпност. Ето какво каза Гешев във връзка с излета, както самият Христо Иванов го нарича, до летните сараи на Доган и скандала с гардовете от НСО.

„Прокуратурата няма намерения да бъде въвличана в дребни политически игрички. Наближава година на избори. Явно влязохме в предизборна ситуация доста по-рано“.

„Опитът на един засега неуспял политик да щурмува Зимния дворец е неуспешен към този момент поради няколко причини. Най-малкото това не е Зимният дворец, вътре не е Каренин, той е с гумена лодка, а не с „Аврора“. Явно се опитва да установи работническо-селска власт. Дали ще успее, не мога да ви кажа“, коментира с ирония главният прокурор.

В Зимния дворец е Керенски. Не Каренин.

Александър Керенски (4 май [22 април] 1881 – 11 юни 1970) е руски политик. Заема министерски постове в първите 2 правителства на княз Георги Лвов след Февруарската революция (1917) и е председател на Временното правителство на Руската република преди вземането на властта от болшевиките в резултат от Октомврийската революция от 1917 г. В края на октомври Ленин е подтикнат да свали правителството на Керенски, преди то да може да бъде легитимирано от изборите, предвидени от Учредителното събрание. Държавният преврат на 7 ноември (25 октомври по юлианския календар) постига успех без голямо затруднение. Петроград е в ръцете на създадените от болшевиките съвети. Така „Великата октомврийска социалистическа революция“ ликвидира буржоазната власт за няколко часа. Керенски избягва от противниците си.

„Ана Каренина“ е роман на руския писател Лев Толстой, публикуван през 1878 г. Много писатели го смятат за най-доброто литературно произведение, а самият Толстой го нарича първия си истински роман.

Сергей Каренин е герой от романа.

АНТЕНИ

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html