Президентът на САЩ Доналд Тръмп произнесе емоционална реч за Деня на независимостта в подножието на прочутия монумент, изваян в скалите с образите на четирима президенти в Маунт Ръшмор в Южна Дакота. Той отправи директен призив към разочарованите бели избиратели четири месеца преди изборите през ноември, в които ще се бори за втори мандат в Белия дом, предаде АП.

Нашите бащи основатели промениха коренно не просто държавното управление, а стремежа на хората за справедливост, равнопоставеност, свобода и просперитет. Никоя друга нация не е допринесла толкова за подобряване на жизненото равнище, колкото САЩ, и никой не е подпомагал толкова много човешкия прогрес, както американските граждани.
Всичко това стана възможно благодарение на тези 56 смели и достойни мъже, които се събраха във Филаделфия преди 244 години и подписаха Декларацията за независимостта. 1776 година представлява кулминацията от хиляди години западна цивилизация и триумф не само на духа, но на мъдростта, философията и здравия разум.
Но докато тази вечер ние отдаваме почит, нараства заплахата над всичко, за което нашите предци се бориха да бъде гарантирано. Свидетели сме на безпощадна кампания нашата история да бъде изтрита, нашите герои да бъдат очернени, нашите ценности да бъдат заличени, и децата ни индоктринирани.
Бъдете сигурни – тази крайнолява културна революция има за цел да преобърне Американската революция и да разруши цивилизацията с най-голям принос в борбата с бедността, болестите и глада. Цивилизацията, която направи възможно човечеството да стигне до нови висини в постиженията, откритията и прогреса. И която изгради най-енергичното и толерантно общество в света.
Тази атака срещу свободата, срещу нашата прекрасна свобода, трябва да бъде прекратена. И ще бъде прекратена много скоро.