петък, 3 май 2024 г.

Президентът издаде указа – Главчев вече е и външен министър, а Георги Тахов пое земеделското ведомство

Димитър Главчев
Снимка: WIKIMEDIA.ORG

След разговор със служебния министър-председател и постъпили предложения от негова страна на основание чл. 99 ал. 5 на Конституцията държавният глава Румен Радев назначи Димитър Главчев и за служебен министър на външните работи.

С указа досегашният шеф на ДФ „Демеделие“ Георги Тахов става служебен министър на земеделието и храните.

Със същия указ държавният глава освобождава Стефан Димитров от длъжността служебен министър на външните работи, а Кирил Вътев – от длъжността служебен министър на земеделието и храните.

По-рано днес служебният премиер Димитър Главчев официално предложи себе си за поста външен министър с писмо до държавния глава Румен Радев, стана ясно от съобщение на МС до медиите. Очакваше се Главчев да се срещне с президента, за да обсъдят промените в състава на кабинета, но министър-председателят е изпратил в писмен вид предложенията си.

През уикенда Радев обяви, че в понеделник сутринта ще направи последен разговор с Главчев за предложените промени в служебния кабинет. Президентът посочи още, че е предложил на Димитър Главчев да направи двете назначения – на служебните министри на външните работи и на земеделието в пакет, с един указ.

Румен Радев каза още, че е посъветвал Димитър Главчев „да се консултира с експерти“ дали може да съвместява двете длъжности – служебен премиер и министър на външните работи, както гласи последното предложение на Димитър Главчев

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html