събота, 4 май 2024 г.

Няма да има среща между президента Румен Радев и служебния премиер Димитър Главчев

Румен Радев
WIKIPEDIA.ORG

Няма да има среща между президента Румен Радев и служебния премиер Димитър Главчев, която бе предвидена за днес, предаде Нова телевизия.

Министър-председателят Димитър Главчев предложи промяна в състава на служебния кабинет – да се освободи външният министър Стефан Димитров, а самият Главчев да поеме поста. Това е поредното „самостоятелно решение“ на служебния министър-председател, който миналата седмица по разпореждане на Бойко Борисов поиска да назначи за външен министър Даниел Митов. Президентът обяви решението за рокада в МВнР между Димитров Главчев като „авангардно“.

Само седмица, след като встъпи в длъжност, служебният премиер Димитър Главчев предложи външният министър Стефан Димитров да бъде освободен от длъжност, той бе назначен в последния момент на мястото на Ивайло Ценов.

елепо е хората, които до вчера бяха коалиционни партньори на ГЕРБ и ДПС, в момента да им се привижда, че се колаборирам с тях. Вместо да ни занимават ежедневно със своите фантазии, тези хора дължат ясен отговор на българските избиратели, дали ще възродят порочната сглобка и отново ще формират това мнозинство, което ни докара до промените в Конституцията и всички проблеми, които днес трябва да решаваме. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти днес. „Като слушам фантазиите на някои политици, разбирам защо техните напъни да „реформират“ Конституцията, родиха едно недоносче, което ни доведе до целия този хаос в момента“, допълни държавният глава.

Президентът подчерта преди два дни, че отговорност за служебното правителство носят партиите, сътворили „този генератор на хаос – промените в Конституцията“, и пряко министър-председателят, както е записано в Конституцията. „Намесих се един-единствен път, когато процесът излезе извън границите на нормалното“, посочи той, като допълни, че министърът на външните работи е пряко отговорен за изборите в чужбина, а заместник-председател на партия да организира вота, в който партията му участва, би дискредитирало целия изборен процес. „Трябва да отбележим, че макар да му отне почти седмица, г-н Митов най-сетне проумя, че ако го бях назначил на този пост, той щеше да изпадне в тежък конфликт на интереси“, заяви Румен Радев. Той посочи, че позицията му за назначението не е била в защита на Стефан Димитров, а против това заместник-председател на партия да отговаря за вота зад граница.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html