петък, 3 май 2024 г.

Кой как влиза в предизборната надпревара

Снимка: WIKIDATA.ORG

Петър КИЧАШКИ, пред в. „Галерия“

Има-няма два месеца преди (поредните) предсрочни избори, влизаме отново в кампания. Тя обаче се различава от предишните по няколко обстоятелства, които са важни. Необходимо е да направим един трезв анализ на ситуацията с оглед на разликите спрямо предишните избори и спрямо ситуацията, която имахме на политическия терен до преди буквално няколко седмици. Заблуждават се онези участници в изборите, които привиждат вота като римейк на предишните ни предсрочни избори в последните години. Това е наивност и най-важното – не е вярно. Ситуацията е различна. Защо?

Първо, в тези избори за пръв път имаме ситуация, в която двете най-големи формации, които конструираха политическото си поведение в условията на взаимен антагонизъм, днес излизат от общо коалиционно управление. Аз лично евфемизми като „сглобка“ гледам да не ползвам. Смокиновите листа има кой да им ги подава, за да си прикриват срамотиите. Нямам намерение да пригласям в този хор. От моята камбанария никаква сглобка не беше това, най ми беше обикновена, обичайна, традиционна коалиция.

Когато до вчера са били врагове, после под напора на различни обстоятелства – трезв анализ, обективна геополитическа нужда, международен натиск и прочие – тези антагонисти станаха коалиционни партньори. Това обуславя неминуема щета и върху двете формации. В случая просто ГЕРБ-СДС си изиграха картите по-добре и осветлиха поведението на ППДБ, които по време на преговорите за т.нар. „ротация“ се проявиха като гладни неканени гости на държавна трапеза, които искаха да опоскат всичко, което видят

Второ, геополитическата ситуация е различна. При предишните избори нямаше наближаване на вот в Америка. Нека не се заблуждаваме – американските избори са важни за всички по света, а ние в нашето географско кьоше не правим изключение. В условията на американски избори, тук нещата стават доста по-интересни. Най-малкото, защото има съществена възможност Доналд Тръмп да се върне победоносно в Белия дом. Това няма да е без значение с оглед на неговата твърда геополитическа линия на поведение, както и с оглед на факта, че той отдавна дава знаци, че няма намерение интензивно да се намесва във вътрешните работи на партньорите си. Нещо, което е далеч непривично за неговите демократически опоненти.

Трето, днес ПП-ДБ преживяват най-голямата си криза. При падането на редовното последно правителство на ГЕРБ, страната беше обзета от справедливо напрежение към предишните управляващи. Отделно снимките на разни пачки в евро скандализираха мнозина и поставиха въпроса за смяна на управленския караул по един незаобиколим начин. След поредица от служебни правителства и сред неуспешния опит на Кирил Петков да премиерства под фанфарите на Корнелия Нинова, ГЕРБ отново започнаха да се стабилизират. С всеки изминал ден на управление на ПП-ДБ нещата започнаха да стават ясни дори и на слепците – голяма част от тези хора просто не стават за работата, за която някои ги бяха избрали.

Днес полюсите са разменени. Буквално същите среди през буквално същите медии пускат буквално същите скандални снимки на пачки евро, но този път топката е в ПП, които изглеждат вече като охранени котараци, които се облизват алчно пред купичка с мазни дробчета. Те си мислят, съвсем неправилно, че ако се правят на разсеяни и игнорират скандала, той ще ги игнорира също. Преди 4 години скачаха по площадите възмутени, днес питат „ама кой е пуснал тези снимки неправомерно?“. Но преди 4 години не задаваха такива въпроси, просто бяха на площада. Днес пак са на площада, ама да вардят поверителя на пуделите, който взеха за свое знаме, един Бог знае защо. Въобще, за 4 години ПП минаха от спасителите, през обичайните заподозрени, до партията на пудела. Срамна работа. Но това няма как да няма отражение в електорално отношение. Видяхме социология на „Галъп“ от тези дни, които показва същото – ГЕРБ-СДС изпреварват ПП-ДБ с 10 процента. Нещо, което изглеждаше невъзможно до преди няколко седмици.

Това са основните фактори, които водят до променена вътрешнополитическа обстановка в страната. Нека видим как стоят обаче и отделните политически субекти на прага на тази нова кампания. ГЕРБ-СДС, изненадващо за мнозина, влизат във вота с тонус. Изиграха преговирите с ПП-ДБ по един умен и умел начин, което ги позиционира като хора, които имат известно предимство на старта на кампанията, която този път изглежда ще е малко по-дълга, но и доста по-ожесточена от обикновено. ГЕРБ ще запазят първата си позиция, интригата с  колко ще изпреварят ПП-ДБ.

За самата либерална коалиция ПП-ДБ може да се каже нещо просто – тя вече несъществува. Остава и участниците в нея да го разберат. ПП-ДБ е нелогично обединение. Наскоро в моя подкаст, който може да бъде открит в мрежата, Радан Кънев ми сподели, че коалицията съществува, защото електоралният й корпус е хомогенен. Прав е, съгласен съм. Но проблемът е, че електоратът може и да е един, но ценностите са различни. Каквото и да си говорим, в ДБ има опитни политици, които разбират и знаят как се конструира политическо поведение. ПП обаче са като ято скакалци в житен посев – действат бързо и с глад опустошават през каквото минат. Скандалът с Живко Коцев е доказателство затова. И ако съдим по умереното мълчание на хората от ДБ, те явно са готови да оставят ПП да изконсумират последиците от този скандал. И с право. В такава среда на вътрешен конфликт, външен натиск и корупционен скандал от гигантски мащаби, ПП-ДБ са обречени на провал.

Интригата е дали ДПС няма да се напънат и да изместят ПП-ДБ от второто място. Поне към тази минута това изглежда далеч не толкова невероятен сценарий. ДПС традиционно си върши много добре електоралната работа, а проактивното поведение на новия лидер на Движението Делян Пеевски прави впечатление на всички. Това няма как да не им донесе резултат. „Възраждане“ ще получат, неминуемо, подкрепа не поради техни действия, а поради това, че са опозиция, тоест по автоматизъм. Но русофилската ниша у нас е доста пренаселена и би било трудно да решим, че те ще я надскочат особено. БСП не знам дали трябва да ги обсъждаме особено, защото не изглеждат особено жизнеспособни в момента. ИТН изглежда се закрепиха около изборната бариера, предполагам, че ще я прескочат отново заради опозиционната си роля. От сегашните извънпарламентарни субекти внимание заслужава само „Синя България“ на д-р Москов, която изглежда има шансове да направи нещо сериозно.

В кратце можем да заключим, че идат интересни избори, които се провеждат в качествено нова обстановка. В зависимост от волята на негово величество избирателя ще се конструира един бъдещ парламент, който може да се окаже далеч по-стабилен от настоящия. Най-малкото, защото електоралната тежест на ПП в него ще бъде значително по-малка, а те имат нужда от урок по смирение. Повярваха си повече от разумното и това няма как да остане ненаказано. Но ще поживеем и ще видим.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html