петък, 3 май 2024 г.

Битката на клановете

Снимка: БНР

Анна ЗАРКОВА, пред в. „Галерия“

 

– Уволниха ме!

– И какво си се нахилил?

– Останалите ги арестуваха.

Този виц за митничари разсмива мнозина, но не и в техните среди. Арестът на шефката на агенция „Митници“ отприщи кален поток с разкрития от контрабандните канали, който удави главния секретар на МВР и завлече чиновници, бивши и действащи министри. А Бойко Борисов отвори шлюза като обяви: „Клановете в митниците се бият“.

Битка между мафиотски кланове за контрабандата. Да, това е една вероятна причина за скандалните събития, които парадоксално се считат за „първа акция“ на несъществуващата още нова корупционна комисия.

Все едно първа или последна, тази акция очебийно прилича на всички предишни, които третират незаконния стоков трафик с неговите аватари – Самоковеца, Доктора, Цайса, Свинаря, Сопола, Марадоната, Дебелия, Шпертплата, Кратуната, а сега и Паскала. Каква е основната прилика между тях? Че са свързани по дати и съдържателно със смени и трусове в държавната власт.

Тъкмо в смутни времена като сегашното едни хора от прокуратурата и тайните служби започват да даряват едни журналисти с  разработки под кодови имена, с компроматни снимки, записи и криминални схеми в които са нарисувани обичайно трима митничари с прякори, двама политици от средна класа и по някоя особа, титулувана Контрабандист №1, чувана или нечувана до момента.

Това активно мероприятиe минава за „репортерско разследване“, макар да няма нищо общо с тоя жанр. И служи за старт на ексклузивно телевизионно правосъдие – над недоказано виновни и невинни. Целта не е те да бъдат наказани по законния ред, а да бъдат извадени от играта  – за да се пренаредят контрабандните групировки с нови фигури така, както повелява пренареждането по върховете на политиката и държавата.

Разбрахте ли? Опитайте пак.

Знаете ли кое е другото име на контрабандата? Парично-стокова връзка с властта – Иван Тодоров-Доктора, лека му пръст, я наричаше така. И неслучайно той свърши курса заедно с Царското правителство, както Самоковеца си отиде (и той с краката напред) със СДС, а сега приключва Паскала, който бил наследил Доктора, казват, но едва ли е така. Защото в митниците действат поне три клана и всеки си има „свои” на отговорни места – инспектори и началници.

Е, добре, в първите дни на април се озоваха в килии новоназначената началничка на митниците Петя Банкова и двама нейни познайници- баща и син Димитрови, по прякор Ярите. Обявено бе, че те представляват престъпна група, оглавявана от Никола Николов-Паскала,  бивш агент на Държавна сигурност и провъзгласен в подбрани медии през 2015 г. за Крал на контрабандата.

А ето го и най-скандалното. Интимни селфита от телефона на главния секретар на МВР Живко Коцев бяха пуснати контролирано в социалните мрежи и се видя, че той е другарувал с контрабандистите – и не само той, а и други публични личности. Протокол от разпит на „анонимен свидетел №3” (самият Коцев, както се разбра) бе също така умишлено разпространен (в грубо нарушение на следствената тайна) – само и само да се разгори кладата, стъкната за един от политическите кланове в тройната „некоалиция”.

Къде е Паскала? Надарени „разследващи журналисти” сочат точния му адрес в Кавала, но полицейските издирвачи не бързат да го доведат. Те знаят, че с него няма да приключи контрабандата – както не приключи и когато Самоковеца и Доктора умряха.

Не е Паскала, който нарамва стековете с цигари и ги носи през граница без акцизи и мита! В тайния пренос има посредници – политици, полицаи, митничари, магистрати – много са. Тия хора не са легнали с Доктора в гроба, нито ще идат с Паскала в затвора, ако бъде вкаран там случайно…Те си остават в шефските кабинети и в лимузините с лакомията си за пари. И вероятно вече са намерили човек, на когото са казали: Ти си новият Паскал!

След разстрела на Косьо Самоковеца в Амстердам правих интервю с ексшефа на митниците Емил Димитров – Ревизоро и го озаглавих „Косьо умря, но Косьовците са живи!“ После писах статия под заглавие: „Доктора умря, да живее контрабандата!“. А днес, 18 години по-късно, статията може да се казва „Паскал го няма, контрабандата е тук!“.

Идете на Женския пазар, купете си стек евтини цигари и ще я видите. Или на базара Илиянци, където ценообразуването е по-необяснимо от засъхнала плюнка върху сергия. Ето какво разказва един митничар. Тия дни колегите му тръгвали на смяна с „бойна готовност“ – торбичка с пуловер, 3 хапчета за кръвно налягане и други вещи от първа необходимост при арест. Три хапчета им били предостатъчно, понеже си знаели, че арестуват ли ги, ще ги държат най-много 72 часа.

Знаят си, да. Не са един и два масовите арести на ГКПП Дунав мост, Лесово и Капитан Андреево от 2010 насам. Рекордът беше с 25 митничари от пристанище „Варна-запад“. Двайсет бяха пуснати веднага, петима бяха обвинени за подкупи и контрабанда, а след 5 години – всички оправдани.

Поне 10 пъти сме гледали филми по тоя сценарий, Цветан Цветанов ги кръщаваше – „Далаверджии“, „Граничари“…Същият е сега екшънът с Паскала. Подгряваща група журналисти. Обиски с находки в пачки. Открити съдебни заседания… Обвиненията обаче не издържат в съда, защото се крепят на показанията на нестабилни анонимни свидетели, какъвто е в момента Живко Коцев.

Законът на омертата винаги надделява. Подсъдимите мълчат, както и свидетелите от бранша – страх. Очевидци на вземането на подкупите няма. Има снимки и записи, ето – скъп часовник за Коцев от кримикомпанията, селфита с трапези, кученце и  сауна; митничарката №1 пие кафе на хотел с един от Ярите и под негова диктовка назначава и уволнява…В съда обаче се намират благовидни обяснения за всичко това. Едно е телевизионното правосъдие, друго е НК.

Ако в последните 20 години е доведено докрай едно-единствено  съдебно преследване на крупен контрабандист у нас, то ние не сме разбрали. Нито един от „контрабандните крале” и „политиците с чадърите“ не е в затвора за превъзпитание. Оправданите печелят дела срещу държавата в Страсбург и ние плащаме за „вредите, нанесени на честта им“. Отстранените по Закона за държавния служител се връщат на работните си места, събират парсата по-усърдно отвсякога и се отчитат където трябва. Общите им снимки служат само за нагорещяване на медийните скандали.

Вътрешното министерство се пържи в два гейта сега. Единият е свързан с факта, че без МВР контрабанда не става – и предизборно някой отвори вратата на улица „6-ти септември“, за да се види това. Вторият тръгва от „библейския запис” на партийното събрание на „Промяната“, в който се казва, че политиката е ала-бала, че успешни избори се правят с наше МВР и че законно или незаконно службите трябва да се присвоят.

В митниците е ясно как става. Там човекът на Паскала или на другия клан посреща камионите, взима им декларациите и ги насочва към вътрешна митница за символично разплащане, а стоката пътува към пазара. Обаче по пътя? Ако случайно ТИР – а бъде спрян от КАТ?

Всеизвестна е „магистралата на контрабандата“ Раднево-Свиленград. Там с години катаджия не е спирал камион. Как може?! Не може, ако не са в престъпната схема шефове на МВР, РДВР, ГДБОП, Гранична полиция. Затова се казва, че контрабандата у нас е държавна още от епохата на Тато – кафе, алкохол, пилешки бутчета, китайско карго, наркотици, цитроси, крадени возила. „Държавата закриля контрабандата” – ще ви каже на ухо всеки митничар. Завладяната държава.

Какво толкова, би рекъл някой – нищо и никакъв черен пиар преди изборите за Народно събрание. Някакви приказки за контрабанда каквато винаги е имало и има навсякъде! Какво тук значат някакви си селфита в сауни?

Помните ли снимките от яхтата в Монако?  Тогавашният финансов министър Велчев, депутатът Севлиевски и съдружник на Доктора играят карти, а до тях – самият Доктор и транспортният министър Петров. И какво?

А ония записи за Мишо Бирата – с гласовете на премиера Борисов, главния митничар Танов и началника му Дянков? От тях се разбра как се спира митническа проверка във фирма; как се реабилитира митничар, уволнен за корупция, понеже рита с премиера футбол; как се предрешават проверки за лицензи и акцизи; как се подслушва по лични причини. Е, и?

Да, някои герои от тия документални пиеси не са между живите. Двама починаха от внезапни сърдечни удари. Но сега държавността е в прединфарктно състояние! С пълна загуба на доверие в институциите и управляващите. Какво си мисли гражданинът като вижда контрабандисти на фото с главния полицейски водач (макар и вече отстранен от президента Радев), с водач на евролиста, с бивши министри? Че „всички са маскари”! Само той ли е будала да плаща данъци, да спазва закони и пътни знаци?

Ами шантажът за тия, чиито снимки още са в компроматните банки? Ако ги пратим в парламента, те там за кого ще работят -за нас или за изнудвача?.

Тежки въпроси. Трябват ни отговори, за да продължим напред, а не надолу. Но никой няма да ни ги даде наготово.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html