вторник, 30 април 2024 г.

Предизборното раздаване на пари отново тръгна

Снимка: PP-ITN.BG

Мика Зайкова, пред в. „Галерия“

Предложението за великденските надбавки от 75 лв. ще зарадват евентуално 540 000 пенсионери, които са 27% от всички в България. Парите ще се дават в зависимост от доходите им. На практика въпросните 40 млн. лв., които хазната ще отдели са капка в морето на немотията в България.

Какво ще се направи със 75 лв. след като издръжката на човек на месец е към 1500 лв. Пенсионерът с тях би си позволил да купи на внуците шоколадово яйце и козунак. В същото време правителството раздаде стотици милиони пари за повишаване на заплатите на държавните чиновници. Освен това бяха отпуснати 1,7 млрд. лв. за проекти в общините, за които не се знае дали са готови за изпълнение или не.

На този фон от предизборна щедрост не става ясно как за тримесечието в хазната е останал излишък от над 400 милиона. Явно става дума за пари вкарани в набирателните сметки и сега отчетени в бюджета.

Прагът ни на бедност от 526 лв. е мизерен, но дори под него остават въпросните над половин милион души. Освен това този лимит е относителен и несправедлив. Всеки с доход до тази граница ще вземе въпросните 75 лв., а други с доход от само лев -два повече – не. По-правилно би било при отпускането на подобни добавки за пенсионери прагът да се качи поне на 1000 лв. Така ще бъдат обхванати повече хора, които също не могат да достигнат необходимата сума от около бон и половина за издръжката си. Явно, че подобна предизборна милостиня, продиктувана от желанието да се привлекат определени прослойки от гласоподаватели е не само несправедлива, но е и порочна.

Най-правилното е да се увеличават пенсиите. През юни това ще стане и повишението ще е с 11%. Не бива да забравяме обаче, че половината от парите за пенсии у нас се осигуряват от хазната, чрез данъците, плащани от всички работещи, а не от държавния пенсионен фонд. Основните усилия на всички правителства трябва да бъдат насочени именно към нарастване на приходите в бюджета.

Често в публичното пространство се задава въпросът дали не е време да се увеличи процентът на осигурителните вноски. По-важното обаче е да се махне таванът на осигурителния доход. Има хора, взимащи заплати много над този лимит. Премахването му ще увеличи приходите в НОИ и така от държавния бюджет ще се харчат по-малко пари от сегашните 50 на сто за попълване на недостига в държавното пенсионно осигуряване.

Освен това непрекъснатото покачване на минималните пенсии също е порочно, защото по този начин се губи оценката за приноса на всеки към осигурителната система. Все още обаче продължава порочната практика повечето наети да се назначават на минимална заплата, върху която се начисляват вноските, а сумата над нея да се дава на ръка. Така директно се ощетява не само пенсионната система, но и бъдещето на заетите. За това е време да се намали сивата икономика, която е най-големият враг на пълненето на бюджета.

Наскоро от МВФ посъветваха България да премахне плоския данък. Аз също мисля, че прогресивната скала на облагане е по-справедлива. Плоският данък беше въведен по време на криза и помогна за задържане на инвеститорите у нас. Той вече е изиграл ролята си. Въвеждането на прогресивното облагане обаче ще изисква засилен контрол от страна на държавата, какъвто у нас е трудно осъществим. Борбата в България е не да се направят контролните органи ефективни, а да махнем вашите, за да дойдат нашите и корупцията на всички нива да си продължава.

В крайна сметка основният проблем винаги е бил недостигът на приходи в хазната. На кабинета в оставката обаче не му правят впечатление намалените постъпления в бюджета за първите два месеца от годината. Общата им сума е толкова нищожна, че направо е плашеща. Това показва, че не само НАП не може да си събере парите, но и низходящата тенденция на нашата икономика. В резултат данъчните няма откъде да вземат приходите събирани преди. Първо има фалиращи фирми. Едновременно с това има срив на вноса, откъдето да се събере ДДС. Понижава се и експортът, защото нашата икономика не може да предложи конкурентни стоки и услуги на външните пазари. Причината за последното е липсата на инвестиции за обновяване на производството.Нарушена е бизнес средата и не можем да привличаме чужди инвеститори Нашите пък предпочитат печалбите да си ги държат в сметките, вместо да ги реинвестират в бизнеса си и да го обновяват. Цялата ни икономика е сбъркана. Производителността ни е ниска.

За това и прогнозите на Асен Василев за ръст на икономиката са нереални. За миналата година вече става ясно намалението от най-малко 7,5 милиарда. Това означава много по-малко пари, които биха могли да се инвестират и да се дават на хората, наистина имащи нужда от подпомагане. За настоящата година приходите също ще бъдат много по-малко от планираните, защото събираемостта си остава много ниска.

В замяна на това непланираните разходи на хазната продължават да вървят нагоре. Неслучайно през миналата седмица парламентът взе решение, че всички разходи на кабинета в оставка от последно време и раздаването на пари да се спрат до съставянето на служебното правителство. Следващият министерски съвет ще изчисли дали са възможни всички нови разходи и да не се залита в предизборни харчове.

Наскоро се вдигна шум около митниците, но никой във властта не се поинтересува и за срива на сумите, събирани от това приходно ведомство през 2023 г. Вместо планираните 420 милиона, в хазната са влезли само 325 млн. лв. Явно, че за пореден път цялата шумотевица е кой да се докопа до контрабандните канали и определени хора да си напълнят джобовете с пари. От години е ясно как въпросните средства се използват и за купуване на гласове. Докога ще я караме така?

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html