четвъртък, 2 май 2024 г.

Всичко свърши! А сега?…

Снимка: ФЕЙСБУК

Иван Гарелов, пред в. „Галерия“

Когато Деница Сачева произнесе думите „Всичко свърши!“, малцина усетиха фаталната обреченост, съдържаща се в тази фраза. Затова и толкова дни, че и до ден днешен, продължават да претакат едни и същи оправдания, които да ги оправдаят, че са провалили „историческата мисия“ да хванат властта в ръце и да не я изпускат, ако ще светът да се провали. А малко по-повратливите поне се опитват да „забравят“ какво са говорили до вчера и сега са се пробудили за „жестоката реалност“, за да предсказват какво предстои.

„Много исках да има правителство. ПП-ДБ бяха инат – или всичко, или нищо!“ -Бойко Борисов,  „Избори са най-добрият вариант в създалата се ситуация“ – Стойчо Стойчев, „Национален мандат се дава на избори от избирателите“ – проф. Пламен Киров, „ГЕРБ са обект на желания, ПП имат тежка история на провалени отношения“ – Харалан Александров …

Има и такива , които чертаят мрачни прогнози с надежда, че няма да се сбъднат: „Изборите – подарък за „Възраждане“ – проф. Михаил Константинов.

Какво в действителност „свърши“?

  1. Срути се поредният хирургически опит за реанимация на българската десница. Не „сглобката“, не „ротацията“ – срути се цялата десница. Последствията ще са разрушителни разпад на изкуствените и безидейни формирования. Откакто Иван Костов превърна СДС в партия, демократичните сили не могат да намерят своя образ. Ако не тези избори, то някои от следващите ще извадят тази истина на бял свят.
  2. За пореден път българският политически модел се оказа неспособен да отговори на промените на времето и да ги отрази в парламента. Всякакви кърпежи само прикриват конюнктурните интереси на борещите се да се задържат на власт политици. България е с най-несъвършената политическа система в западния свят.
  3. Изкуствено раздуваният евроатлантически курс се компрометира благодарение именно на неговите бездарни проповедници. Предстоящите избори ще донесат опити за частично връщане на влиянието на Москва в България. Този завой ще бъде продиктуван от два основни мотива – финансови и популистки и възпрепятстван най-вече от „меча“ на закона „Магнитски“.
  4. Очаква ни и конституционна криза .„Лошите“ момчета , които бъркаха с нечисти ръце в конституцията, ще получат първите резултати от некадърните си опити.

Сред първите, тръгнали да обобщят ситуацията, в която попаднахме, срещам имената на две жени, оставили името си в най-новата ни история  – едната с активна роля в политическото развитие на десницата и в дипломацията, другата – в преценките и моделирането на политическия експеримент ПП. Това са Надежда Нейнски и Диана Дамянова.

„Хубавото Наде“, както я наричахме на галено всички, стана дама от голям ранг в дипломацията, харесвана лично от Кисинджър. Тя е паметлива и е научила урок, че навлизаме в много опасна зона за световния мир, когато поведението на всяка страна ще се гледа под лупа. Тя не смята, че евроатлантическият съюз е заплашен дори при идване на Тръмп на власт, защото ЕС е необходим и на САЩ. За основна причина да стигнем дотук е липсата на сблъсък на мнения.

Вярно е, но аз бих й припомнил, че навремето, когато в „Панорама“ обсъждахме превръщането на СДС в партия, срещу Лучников застана самата тя. По поръчение на Иван Костов.

„Докато по света има авторитарни режими, демокрацията не може да бъде даденост. Тя е постоянно сражение, в което се изисква жертвоготовност , стратегия и голяма солидарност“ – развива своите идеи Надежда Нейнски.

Най-лошото въздействие на Русия върху нашето развитие е бруталното пренасяне на руския бандитски икономически модел на наша територия, от който още не сме се освободили, бих добавил. Този модел поражда всички останали зависимости, срещу които ужким воюваме, а в действителност чрез тях вегетираме. Сглобка от мафиотска властова структура и втора употреба възпитаници на „Макдоналдс“.

„През 2021 г. не се оправдаха очакванията на гражданите – не защото момчетата, които дойдоха, бяха нови, а защото очакванията на хората бяха да бъде изместен Борисов и да се върви напред. Оказа се, че не може. Не можеш да накажеш Борисов, като се бориш с него. Но можеш да се договориш с него“ … все още съжалява PR експертът Диана Дамянова.

Но аз добре си спомням как Диана се появи за пръв път заедно с триумфиращите харвардци в нощта на първите избори с тяхно участие в пресцентъра на Би Ти Ви. Всички ги гледаха с респект, от тях лъхаше на успех, зад тях стоеше (политически, не буквално) и президентът, журналистите им се усмихваха. В моя кратък коментар по телевизията казах, че не е лошо, че съюзниците ги подкрепят, но ме дразни, че се държат с нас като с американски кравари. Недостиг на интелигентност , имах предвид. И Диана беше щастлива, тя им вярваше. Дали продължава?

За утешение от провала се лансира и тезата, че ПП-ДБ не ще претърпят големи загуби на изборите, защото хората, които са ги последвали, все още са си тук и нямат нови водачи. Звучи добре, но само ако тази агония не продължава вече повече от 30години.

Други нотки звучат в анализа на Тома Биков – интелигентен и обективен: „Лекотата, с която ПП-ДБ повярваха, че са спечелили, защото са узурпирали огромна част от властта, без да имат легитимност за това, показва, че тяхното лидерство е дълбоко неподготвено. Неговият потенциал стига най-много до възможността да излъже собствените си привърженици с лозунги за съдебна реформа, заявки за прозападен курс и промени в Конституцията. Впрочем нито една от трите теми нямаше да бъде придвижена и крачка напред, ако се очакваше тази крачка да бъде направена от лидерството ПП-ДБ. Въпросът какво ще се случи оттук нататък е отворен. Ясно обаче е едно, ако отново се повтори опитът за градеж на къща против законите на физиката, то къщата отново ще падне“.

Всичко свърши! И какво ?… Срути се една кула от лъжи. Не съжалявайте.

Спомнете си какво каза Зорбас Гъркът по повод на срутилата се въжена линия: „Виждали ли сте по-хубава катастрофа“.

И заигра сиртаки …

За да е пълна суматохата,  владиката Николай не се е отказал от патриаршеския стол. Рекламната му кампания се вихри всекидневно в централни медии и разкрива истинските му намерения: „Николай също има шансове и неговата позиция да не издига своята кандидатура заради негативните настроения може да се промени към края на този 4-ри месечен срок. Засега със заявената позиция митрополит Николай си дава възможност или да се включи в избора за патриарх, или да не се включи, като решаващо значение ще има изходът от изборите в Сливен“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html