четвъртък, 2 май 2024 г.

Плюй Европа да те храни

Снимка: ЛИЧЕН АРХИВ

Васил НАНЧЕВ, за в. „Галерия“

Задават се пак избори. Този път ще са двойна порция – поредните за нашия парламент и за евродепутати. Естествено отново не са малко мераклиите да влязат я в Народното събрание, я в Европарламента. Най-печеливши, не че другите ще са губещи, ще са успелите да седнат на депутатските банки в Брюксел и Страсбург. Заплатите и облагите там са много по-големи и са директно в евро.

Като споменахме единната валута се сещам за нашенските евродепутати, изпратени там от партиите, ненавиждащи Европейския съюз, НАТО и всичко в демократичния западен свят. Ежедневно техните лидери и активисти плюят наред ЕС и ронят сълзи за враговете на единна Европа. Неслучайно народът ни е казал: „Храни куче да те лае“. В случая е – плюй Европа да те храни. Въпросните евродепутати на практика вземат тлъстите заплати от ЕС, но работят срещу неговите интереси и мечтаят за разпадането му или поне за излизането на България от общността.

Редно е да се запитаме – забравят ли те, че все още страната ни е нетен получател на пари от общия бюджет и без тези средства щяхме да сме заникъде. Какви субсидии щяха да получават земеделците ни, с какво щяха да се строят новите пътища и магистрали? Това явно не интересува много-много мераклиите за тлъстите заплати от Брюксел. Нали те не си броят стотинките и преди заплата или пенсия, а са осигурени финансово завинаги. Щом толкова мразят Евросъюза защо се кандидатират да бъдат евродепутати? Нали не споделят ценностите на ЕС. Каква е логиката да са там?

Да напомним, че всички партии, ненавиждащи ЕС, се борят да не влизаме в еврозоната и българският лев да си остане вечна парична единица. Не чуват, когато се спомене, че на хората във всички страни, въвели еврото, заплатите и пенсиите са по-високи и броят на бедните там е много по-малък.

Не на последно място е редно да споменем как същите политици, ненавиждащи Запада изпращат децата си да учат в университетите там, а не някъде другаде.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html