сряда, 1 май 2024 г.

В писмо до Гутериш Палестинската автономия иска пълноправно членство в ООН

Антониу Гутериш
Снимка: WIKIMEDIA.ORG

Палестинските власти са изпратили писмо до генералния секретар на ООН Антониу Гутериш с искане за получаване на пълноправно членство в световната организация. Това става ясно от пост в социалните мрежи на палестинската мисия, която е със статут на наблюдател, съобщи БНР.

За втори път арабите ще се опитат да влязат в ООН. През септември 2011 г. палестинската кандидатура не успя дори да стигне до гласуване в Съвета за сигурност. Подкрепа този път със специални писма изразиха от Арабската лига, Организацията за ислямско сътрудничество и Движението на необвързаните държави. Наблюдатели обаче прогнозират, че и този път инициативата може да не успее, тъй като може да се натъкне на вето от страна на Съединените щати.

Намерение за кандидатстване отново за пълноправно членство изрази преди дни палестинският представител Рияд Мансур. Тогава той заяви, че очаква Съветът за сигурност да вземе решение на срещата за Близкия Изток на 18 април. Представителят на Израел Гилад Ердан очаквано се противопостави, като каза, че палестинските власти не са изпълнили критерия за държава и са се отдалечили от целите, които е трябвало да постигнат от 2011 г. насам.

Искането за пълноправно членство трябва да бъде одобрено първо от Съвета за сигурност на ООН, а след това да получи и подкрепата на две трети от държавите в Общото събрание на световната организация.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html