понеделник, 29 април 2024 г.

Кабинетът в оставка отпуска пари за качване на държавните заплати

Снимка: ВАСИЛ НАНЧЕВ

Правителството в оставка се събира днес на второто си за тази седмица заседание. Като причина за това премиерът в оставка Николай Денков посочи неотложни решения, които да подготвят плавния преход от редовната към служебната изпълнителна власт.

28 са точките в днешния дневен ред на заседанието. Сред тях не фигурира официално, но се очаква и допълнително постановление, с което ще се разпределят близо 270 млн. лв. – за ръст на заплатите в редица държавни администрации. Това ще се случи със задна дата – от началото на годината.

Методиката на разпределение цели да се преодолеят различията в размерите на възнагражденията в различни структури, а целта е да се определят нови индивидуални месечни заплати.

На НАП ще се предоставят 30 млн. лева, на Агенцията за социално подпомагане – 16 млн., на НОИ – 13 млн., МВР – 12 млн. НЗОК – 8,5 млн. 6 млн. лв. – за АПИ – сектор, в който служителите протестират от дни за заплати.

Увеличение ще има и в областните администрации, РЗИ, Регионалните дирекции по горите, по земеделието, образованието и в други структури. В дневния ред на МС фигурират и други проекторешения, с които на отделни министерства ще се отделят допълнително средства.

Заседанието днес, може да се окаже и последното за мандата на настоящите министри, тъй като определеният за служебен премиер Димитър Главчев трябва да представи пред президента Румен Радев състав на служебен кабинет – най-късно до тази събота.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html