вторник, 30 април 2024 г.

Бюджетната комисия ще гледа великденските добавки за бедните пенсионери

Снимка: ВАСИЛ НАНЧЕВ

Комисията по бюджет и финанси на НС ще разгледа предложението пенсионерите с доходи до линията на бедност да получат великденски добавки от 75 лева. Това ще струва на хазната 40 милиона лева. Финансовото министерство се противопостави на идеята, лансирана от ГЕРБ – СДС и ДПС. Въпреки това социалната комисия в парламента одобри предложението вчера.

526 лв. е линията на бедност за настоящата година, а вносителите на промените в Закона за държавното обществено осигуряване настояват всички пенсионери, чийто месечен доход е под нея, да получат 75 лв. за Великден.

Още преди да бъдат приети текстовете, финансовото министерство реагира остро. „Правилното нашите родители да имат достойни старини, които са базирани на трайно увеличение на пенсиите, които те получават за всички пенсионери по швейцарското правило, както е заложено в законодателството. Всичко друго е евтин популизъм“, категоричен е финансовият министър в оставка Асен Василев.

Комисията по отбрана ще обсъди инвестициите в армията до 2032 г. и Доклада за състоянието на отбраната. Депутатите ще изслушат министъра на отбраната в оставка Тодор Тагарев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html