сряда, 24 април 2024 г.

Израел готов на размяна на палестински затворници срещу заложници в Газа

Снимка: WIKIMEDIA.ORG

Продължават преговорите за постигане на примирие в Ивицата Газа. Израел се е съгласил на американско предложение, което предвижда освобождаването на около 700 палестински затворници в замяна на пускането на 40 израелски пленници. Това съобщава Си Ен Ен като се позовава на информация на израелската телевизия Кан, цитирана от БНР.

Според Си Ен Ен планът е на директора на ЦРУ Уилям Бърнс и в момента делегациите в Доха очакват отговора на ислямисткото движение „Хамас“. Дипломатически източник обаче посочва, че няма съгласие по различни въпроси като достъпа до хуманитарна помощ и предислоцирането на израелските военни в Ивицата.

В последното предложение на „Хамас“ по-рано този месец се настояваше за освобождаването на 700 до 1000 палестински затворници, но тогава Израел определи искането като абсурдно. Според източника сега Тел Авив е склонен на значителни компромиси в опит да върне отвлечените у дома.

Израелският „Канал 12“ също излезе с информацията, че има готовност от израелската страна за компромис. Медията съобщава дори за 800 палестински затворници, които ще бъдат пуснати. Освен това, според нея, за първи път Тел Авив е готов да обсъжда възможността да разреши на напусналите северната част на Ивицата Газа палестинци да се завърнат по домовете си. Според телевизията, израелската страна очаква отговор от лидера на „Хамас“ в Газа Яхия Синуар през следващите три дни и оценява шансовете като 50 на 50.

Министърът без портфейл Бени Ганц междувременно заплаши да напусне управляващата коалиция в Израел, ако законопроектът за мобилизацията на ултраортодоксалните евреи бъде приет, съобщават израелски медии. Трудностите на политическо ниво в страната идват след разгорещени спорове след предложена от военните реформа.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html