събота, 27 април 2024 г.

Бюджетните прогнози за възход са химера

Снимка: PP-ITN.BG

Мика ЗАЙКОВА, пред в. „Галерия“

Първото правителство на сглобката не свърши почти нищо. Вдигането на минималната заплата също е нищо, защото чистата сума, вземана от хората не е 923 лв., а след удръжките пада до 724 лв. Да не говорим, че издръжката на живота е двойно по-голяма – 1734 лв., Това е кошмар. Другият голям проблем е, че финансовият министър Асен Василев не знае как се прави бюджет. Може ли в най-голямата криза, обхванала Европа, света и България да се прогнозира икономически ръст за настоящата година от 3,2% и обем на БВП 205 млрд. лева? Сумата няма да достигне и 165 милиарда по простата причина, че няма нито една световна рейтингова агенция, прогнозиращи солиден ръст в България. Наистина вървим относително добре и имаме някакъв ръст, но къде е малко над 1 процент и къде са 3,2 на сто? Дори Кристалина Георгиева намали прогнозите си за увеличаването на българския БВП от 1,6 на 1,5 процента.

От друга страна, ниският стандарт на живот у нас все повече обезверява хората. Дори на последните местни избори, смятани за по-важни, около 60 на сто от имащите право на глас не отидоха до урните. Не пожелаха да гласуват, защото нямаше за кого. Те не виждат алтернатива на днешните партии, представени в парламента. Така наречената опозиция се срива. И БСП, и „Възраждане“, и ИТН, което и без това е на дъното. Безразличието към изборите е просто едно отчаяние. Хората вече не вярват, че нещо добро може да се случи, по какъвто начин и да гласуват. Независимо дали през тази година ще има само евроизбори или заедно с тях и вот и за българския парламент, то това няма да промени настроенията на гласоподавателите.

Отчаянието на хората няма така лесно да бъде премахнато. Повечето от тях не смятат, че нещата може да се променят чрез избори. Не вярват на политическия елит.

Освен доверието на хората, икономиката ни също върви надолу. Промишленото производство за последното тримесечие на миналата година и първите 2 на настоящата има спад от порядъка между 11 и 15 на сто. Не бива да забравяме и печалния факт за липсата на големи външни инвестиции в страната. На този фон отново дойде ред на оптимистичните новини пускани от финансовия министър, който обяви, че за миналия месец в хазната има излишък от 1 милиард, което е не е вярно. Причината е в драстичното намаляване на инвестиционните разходи на строителното министерство с цели 1,2 млрд. лв. Порочна е практиката пари за инвестиции да не бъдат използвани за целта, което лишава страната от възможности за развитие. Всъщност става дума за обикновена счетоводна шашма. Реалната картина на състоянието на хазната за януари и февруари е дефицит, макар и малък. Приходната част на бюджета за тази година няма да може да бъде изпълнена. Разходите обаче със сигурност ще бъдат направени, защото хората искат по-високи доходи. И парите за това отново ще бъдат осигурени чрез увеличаване на държавния дълг.

Наред с фалшивите информации за излишък в бюджета на обществото се поднасят и манипулирани данни за инфлацията. Всички, когато влезем в магазина, виждаме как всичко непрекъснато поскъпва. Истината е, че инфлацията в малката потребителска кошница, включваща само най-необходимите стоки и слуги за домакинствата е над 20 на сто. Иначе се говори за спад на цените на едро, но стоките в магазините не поевтиняват, а непрекъснато поскъпват. В същото време енергоизточниците паднаха и те не влияят вече толкова силно на инфлацията, колкото преди. Значи причината е някъде другаде. Как е възможно след като природният газ в Европа в последните месеци поевтиня драстично, в България парното да е скъпо и цената му да не пада. Нормално ли е за гарсониера в панелен блок да се искат за парно около 400 лв.? Как един пенсионер с малка пенсия от 523 лв. или хора с минимална заплата ще могат да плащат подобни сметки. Същото важи и за всички заети, получаващи суми под нивото на издръжката на живота. За това и 70% от пенсионерите в България са принудени да продължават да работят. Половината от машинистите в БДЖ например са в пенсионна възраст, да не говорим за медицинските сестри в болниците.

Затова едва ли ЕЦБ ще може да бъде заблудена за инфлацията и стандарта на живота у нас, правейки доклада си за евентуалното ни приемане в еврозоната. Приемат ли ни по-милост във валутния съюз на ЕС, то тогава ще ни направят мечешка услуга. Причината е във все по-бързото разслояване у нас и нарастването на дела на бедните хора. През 2020 г. бедните са били 7,2%, а през миналата надвишават 10 на сто. На практика вместо да подобряваме качеството на живота, го влошаваме. И това става независимо от качването на минималната заплата и пенсия.

Незавидното състояние на държавата и ниският стандарт на живот е отражение на ниското качество на работата в парламента. На всичкото отгоре немалко депутати си позволяват да се държат просташки в Народното събрание на България. Често се обсъжда какво ли не, но не се акцентира на най-важното.

В резултат почти сме провалили възможностите да ползваме средствата по Плана за възстановяване. Досега сме получили едва 24% от парите, които са около 2,4 млрд. лв. От тях обаче само 150 милиона са отишли за реализацията на реални проекти. През миналата година в НС трябваше да бъдат приети 87 мерки, свързани с Плана за възстановяване, но бяха приети само 3. Затова все още си оставаме на опашката в Евросъюза. Не е учудващ и фактът, че дори за предишния програмен период на ЕС, който завърши преди 2 години, ние не успяхме да инвестираме всички заделени за страната средства.

Парадоксално е, че от повече от 10 години само се говори за приемането на закон за частния фалит, какъвто има във всички нормални страни по света. Българските депутати са свикнали да гледат на дейността си в парламента не от гледна точка на своя интерес, а не дали това е полезно за обществото.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html