събота, 27 април 2024 г.

САЩ са предупредили Москва за възможен атентат

Търговският център е открит от бизнесмена Арас Агаларов на 25 октомври 2009 г.
Снимка: WIKIPEDIA.ORG

Съединените щати разполагат с разузнавателна информация, която потвърждава участието на „Ислямска държава“ в нападението в московския търговски център Crocus city hall. Това заяви за „Ройтерс“ американски представител, според когото през последните седмици Вашингтон е предупредил руските власти за възможността от атака, съобщи БНР.

Шок от случилото се и съболезнования към близките на загиналите изразиха повечето европейски държави. Сред тях са и най-гласовитите противници на руската агресия в Украйна – Полша, Франция и Великобритания, както и САЩ и Европейския съюз като цяло.

България също осъди атентата чрез външния министър в оставка Мария Габриел. „България винаги е осъждала терористичните актове и ние няма как да бъдем в тази ситуация без ясна позиция“, заяви тя.

По-рано от руския следствен комитет обявиха, че при терористичния атентат в търговски център в Москва са загинали 60 души и предупредиха, че броят на жертвите може да се увеличи.

Руското министерство на извънредните ситуации публикува списъци, в които фигурират 99 пострадали, настанени в 12 болници. По-рано здравният министър Михаил Мурaшко съобщи за 115 души, приети в лечебни заведения.

Търговски център се намира в едно от московските предградия. Точният брой на извършителите не е известен, но издирването им е в ход. Според следoвателите те са били въоръжени с автомати „Kалашников“ и са имали голямо количество боеприпаси.

От нашето Министерство на външните работи обявиха, че засега няма данни за загинали или пострадали български граждани при стрелбата.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html