петък, 19 април 2024 г.

Почина писателят Алек Попов

На 58 години днес почина един от най-талантливите съвременни български писатели – Алек Попов. Той е автор на култовия роман „Мисия Лондон“, по който бе заснет и успешен филм, автор на много книги, майстор на разказа. .

Трагичната вест съобщиха от БАН, където Попов бе член-кореспондент. „Той беше един от най-оригиналните и талантливи съвременни български белетристи. До последния си дъх се опитваше да разгадае тайните на българското слово, дълбаеше в безкрайните тунели на отечественото езиково пространство и чрез творбите си показваше и разгръщаше многобагровата палитра на българската изящна словесност“, пишат от Академията.

Многократно в различни свои интервюта и беседи той заявяваше, че е писател, който цял живот се труди на „нивата на езика“. Затова и неговия основен инструмент е именно българският език. Алек Попов се интересуваше много от развитието на нашия език, от неговото обогатяване и магичната му способност да изразява и изобразява конкретните пулсации на духа на времето. Творбите му доказваха по елегантен начин това и предизвикваха у четящия човек желание за размисъл, за диалог, а понякога и за полемика. Но нали тъкмо в полемиката и в спора се ражда истината?

Книгите на Алек Попов се радваха на завиден читателски интерес. Неслучайно някои от тях имаха редица преиздания, какъвто например е случаят със сатиричния му роман „Мисия Лондон“. Но нека тук добавим и други знакови негови белетристични творби като „Черната кутия“ , „Мисия Туран“, „Митология на прехода“, „Спътник на радикалния мислител“, „Телесни плевели“ и т.н. В тях авторът демонстрираше умението си за дискретен психологически анализ на своите герои, таланта си да води живо и увлекателно повествованието, да владее фабулата и сюжета на разказа, новелата или романа. И преди всичко да постига впечатляващо иронично самоотстранение, кодирано не само в сюжета, но и в езиковата фактура на творбата, припомнят пот БАН.

Алек Попов е роден на 16 януари 1966 г. в София. Завършва Националната гимназия за древни езици и култури „Константин Кирил Философ“ и българска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Работил е като редактор, уредник в Националния литературен музей и дипломат (аташе по културата в българското посолство в Лондон).Директор е на Дома на детската книга в София и главен редактор на списание „Родна реч“. На 22 октомври 2012 г. Алек Попов е избран за член-кореспондент на Българската академия на науките в направление „Творци на изкуството“.

Разказите и есетата му са преведени на унгарски, сръбски, чешки, полски, словенски, датски, английски, немски, френски, турски, албански език.

Носител е на наградите „Райко Алексиев“, „Чудомир“, „Прозарт“, „Елиас Канети“, „Хеликон“, „Павел Вежинов“ и др.

Поклон пред паметта му!

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html