неделя, 14 април 2024 г.

В НС окончателно приемат законите за образованието

Снимка: БНР

С окончателно приемане на законите за висшето образование и за професионалното образование и обучение започват работа депутатите днес. В дневния им ред са включени и още два законопроекта от социалната сфера – изменения в Кодекса на труда и в Закона за насърчаване на заетостта, съобщи БНР.

Депутатите трябва да решат дали да въведат безсрочни лицензии за експлоатация на ядрени съоръжения.

Средната брутна работна заплата на академичния състав в държавните висши училища да е не по-малка от 180 на сто от средната брутна заплата за предходната година, а на докторантите – не по-ниски от 150% от минималната работна заплата. Това предвиждат промените в Закона за висшето образование. Там е записано, че средствата в държавния бюджет трябва да са не по-малко от 0.9% от Брутния вътрешен продукт.

Основната цел на законопроекта за професионалното обучение е да модернизира тази област, като залага на придобиване на широкопрофилни умения. Затова се предвижда специалностите в списъка на професиите да се редуцират, а защитените професии и тези, при които се очаква да има недостиг на пазара на труда да се актуализират всяка година.

В Кодекса на труда се регламентират трудовите отношения при дистанционна работа, включително условията на труд и контрола на работното време.

Със Закона за насърчаване на заетостта се създава единен електронен регистър на мястото на досегашните три, свързани с издаване на удостоверения за посредническа дейност и на предприятия, осигуряващи временна работа.

Лицензиите за експлоатация на ядрени съоръжения, в които се използва, манипулира или съхранява ядрен материал, ще бъдат безсрочни, ако депутатите приемат на второ четене промените в Закона за безопасно използване на ядрената енергия.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html