неделя, 28 април 2024 г.

Посланикът на Украйна в България Н. Пр. Олеся Илашчук: 411 млрд. долара са щетите от войната

Олеся Илашчук
Снимка: ЛИЧЕН АРХИВ

Н.Пр. Олеся Илашчук е родена през 1976 г. в гр. Чернивци, Украйна, завършва Чернивецкия национален университет; диплома с отличие по специалността „Политология и международни отношения“.

Била е директор по международно развитие и връзки с обществеността в Slavic Group Investment. Олеся Илашчук е била в частния бизнес. Заемала е длъжности антикризисен мениджър и генерален директор в украински компании (VK Jemma, LLC StarPak, Academy of Modern Education). Вземала е участие в международни неправителствени проекти и програми. Г-жа Илашчук има диплома по психология. Има син.

Хоби: четене, музика и астрономия.

Езици: украински (майчин), английски (свободно), български (в процес на обучение).

На 23 декември 2022 г. със заповед на президента на Украйна Володимир Зеленски г-жа Илашчук е назначена за посланик на Украйна в България. На 7 април 2023 г. г-жа Илашчук връчи акредитивни писма на президента на Република България Румен Радев.

 

Интервю на Васил НАНЧЕВ, за в. „Галерия“

Ваше превъзходителство, преди дни се навършиха две години от началото на пълномащабната война на Русия срещу Украйна. Как бихте определили целите на Кремъл, чието изпълнение започна още с окупацията на Крим през 2014 г.?

– Целта на руския фашизъм, новата идеология на кремълския престъпен режим остава същата – унищожаването на Украйна и украинския народ. Поведението на Кремъл свидетелства за това, че Русия иска продължителна война на изтощение и се надява да спечели, като използва все още значителните си ресурси, умората от война и ядреното изнудване. Веднъж на десетилетие Москва започва нова война. Части от териториите на Молдова и Грузия остават окупирани. Русия превърна Сирия в руини. Погълна Беларус. Москва заплашва целия цивилизован свят.

И докато Русия непрекъснато тласка света към война, Украйна прави всичко възможно, след края на агресията никой в света да не се осмели да нападне която и да е страна. Тук имам предвид формулата за мир, предложена от президента на Украйна Володимир Зеленски. В нея се предлагат решения и стъпки, които ще спрат всички форми на инвазия, които са били използвани от Русия срещу Украйна и срещу други страни и има риск да бъдат прилагани и от други агресори.

Искам да ви уверя: Русия няма да спре по собствено желание. Само пълната победа на Украйна и връщането към спазването на международното право ще гарантира траен мир в Европа и света.

– Какви са последствията за Украйна през последните 2 години от началото на пълномащабната война, която започна на 24 февруари 2022 г.?

– Всъщност последствията са катастрофални. Често хората обичат статистиката и се доверяват на конкретни цифри, а те са шокиращи. Правоохранителните органи на Украйна са започнали разследване на повече от 124 000 военни престъпления и открити актове на агресия.

В моята страна досега са разрушени или повредени над 146 000 обекта на гражданската инфраструктура. Повече от 200 училища са разрушени, над 1600 са повредени. Това означава, че едно от седем училища в Украйна е пострадало.

Руските престъпници унищожават културното наследство на Украйна в нечувани мащаби след Втората световна война. Към днешна дата са унищожени или разрушени 681 библиотеки, 106 музея и галерии, 35 театъра, кина и филхармонии. И техният брой, за съжаление, продължава да расте с всеки руски обстрел. Като цяло щетите на културно-исторически обекти се оценяват на повече от 7 млрд. щатски долара. Да не забравяме, че много от тези обекти са безценни.

Нанасят се поражения и на екологията. 495 000 хектара, включително 13 национални парка, 8 резервата, 2 биосферни резервата остават под руска окупация. Почти една трета от украинските гори там са унищожени. Взривяването на Каховския язовир е истински екоцид. Повече от 150 000 квадратни километра от нашата територия са изпълнени с руски невзривени боеприпаси, които с години ще носят рискове.

Повярвайте ми, мога да продължа още дълго да говоря с тази ужасна статистика за последствията от руската война. Но не става въпрос за сухи цифри – зад всяка от тях стои унищожен живот, семейства, съдби.

Отделна страшна тема са убитите, измъчваните, починалите от рани, изчезналите. Реалните цифри могат да бъдат установени едва след края на войната и системната работа по регистриране на всички престъпления, включително и на териториите, които дълго време са били под руска окупация. Зад тези ужасяващи цифри стои спешната необходимост от създаване на специален трибунал за престъплението руска агресия срещу Украйна, който да гарантира пълната отговорност и на политическото и военното ръководство на Русия.

 – Колко от хилядите украински деца, отвлечени от анексираните територии, са имали шанс да се върнат в родината си при своите близки?

– Тук е важно да се разбере, че когато говорим за около 20 хиляди украински деца, отвлечени от Русия, става дума за документирани случаи, тоест за случаи, когато имаме безспорни доказателства. За съжаление цифрите са много повече, става дума за над 200 000 изчезнали деца. След депортирането на украинските деца окупаторите продължават да нарушават закона – сменят гражданството им и насила ги предават на руски семейства за осиновяване, не им позволяват да напуснат Русия и им казват, че никой не ги чака в родината им.

Тези действия на Москва, които всъщност са геноцид над украинския народ, бяха остро осъдени от ООН, Съвета на Европа, ОССЕ и G7. Но също така си струва да припомним факта, че депортирането на украински деца от руснаците от временно окупираните територии на Украйна систематично се извършва през територията на Беларус. Злото винаги има помощници, съучастници.

За нас е стратегически важно да върнем децата си. За тази цел президентът на Украйна Володимир Зеленски инициира създаването на платформата Bring Kids Back UA. И така, по нейни данни, успяхме да върнем у дома 387 малки украинчета. Тази инициатива обединява усилията на правителството на Украйна, партньорските страни, международните организации и гражданското общество за издирването, идентифицирането, репатрирането и грижата за всички украински деца, незаконно депортирани от Русия. Bring Kids Back UA обаче има и друга важна цел – да събере факти и цялата възможна потвърждаваща информация за Международния наказателен съд, за да бъдат подведени под отговорност виновните за тези ужасни престъпления. Освен това беше създадена Международната коалиция за връщане на незаконно депортирани и насилствено разселени украински деца. Благодарни сме, че и България се включи в нейната работа.

– Какви щети нанесе войната на икономиката на страната?

– Причинените от Русия на икономиката ни досега се изчисляват на 411 млрд. долара. Една от основните ни цели през миналата година беше да подкрепим макроикономическата стабилност и да подпомогнем икономическото възстановяване на държавата. Трябва да се признае, че икономиката на Украйна демонстрира устойчивост, адаптирайки се към войната.

Оценяваме финансовата подкрепа на нашите партньори, която осигурява нуждите на бюджета на Украйна, защото всички вътрешни ресурси са насочени към противодействието на руската агресия. Отпускането на допълнителен пакет помощ за Украйна от Европейския съюз в размер на 50 млрд. евро е изключително важно за подпомагане на жизненоважната дейност на нашата държава. Украинската икономика се адаптира към условията на война, но противодействието на агресора в условията на съвременна технологична война изисква безпрецедентни ресурси.

Неотложен въпрос за нас е конфискацията на замразените руски активи и прехвърлянето им за развитие и възстановяване на икономиката на Украйна. Използването на активите на Русия е не само наказание за агресора, но и един от начините за възстановяване на справедливостта. Този, който започна тази война и разруши съседната държава, трябва да плати за това.

Друга важна стъпка трябва да бъде новият санкционен пакет на Европейския съюз, както и максималното ограничаване на възможностите на Русия да заобикаля международните санкции. Агресорът трябва да бъде лишен от ресурси, даващи му възможност да продължи агресията.

Всяка проява на натиск върху Русия помага за доближаване на мира. Всяка проява на помощ за Украйна е защита на живота и инвестиция във възстановяването на мира.

– Преди 10 години откритата агресия на Кремъл започна с окупацията на Крим и част от източните райони на Украйна. Бихте ли описали най-ярките прояви на съпротивата на обикновените хора срещу руската анексия и терора от страна на окупаторите?

– Смятам, че цялата история на Украйна е история на сила, несломимост и съпротива срещу опитите на Русия да унищожи нейната идентичност. Руснаците унищожават живота на цели поколения. Украинците от векове се борят за земята и свободата си.

Всички си спомнят снимките, които обиколиха света – мъжът, спрял с голи ръце танка в град Бахмач; доброволката, спасявала животни от пламналия Ирпин, доблестните защитници на Азовстал.

Лично за мен най-ярките прояви на съпротива са ежедневните истории на нашите герои, нашите хора. Става дума за медици, които спасяват войници на фронта и хора в градовете и селата. Пожарникари и спасители, които се борят с огъня, разчистват развалините с надеждата да намерят оцелели хора. Учители, които учат децата въпреки войната. Енергетици, които работят, за да пуснат отново тока. Доброволци, които не спират нито за миг. Такива истории са стотици хиляди, ако не вече и милиони.

– Как оценявате помощта на България за Украйна?

– Използваме всяка възможност да благодарим искрено на България и българския народ за подкрепата на всички нива. За ясна подкрепа на държавата ни по пътя на европейската и евроатлантическата интеграция. За финансовата и военната помощ. За хуманността, гостоприемството и подкрепата на украинските граждани, които се приютиха в България.

Както наскоро отбеляза президентът на Украйна Володимир Зеленски на среща в Киев с председателя на Народното събрание г-н Росен Желязков и български депутати, ние високо ценим и никога няма да забравим, че „народът на България от началото на пълномащабното нахлуване на Русия е на наша страна, на страната на истината“. И се надяваме, че тази подкрепа ще продължи.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html