вторник, 30 април 2024 г.

Мореплавателят чукна 85: Внукът на Дончо Папазов е актьор в Лондон

Снимка: БНР

Едвам се спасил от потопа в Царево миналата година, водата била на 15 см от пода на караваната му

Мариела СТОЯНОВА

Тази година за първи път световноизвестният български мореплавател Дончо Папазов ще празнува рождения си ден съвсем скромно – в дома на дъщеря си Яна и зетя. Той чукна 85 години на 21 февруари, но този път са само тримата за разлика от други години, когато той винаги прави големи купони с поне стотина души. Сред тях са приятели от киното, телевизията, политици – предимно стари седесари, художници, артисти.

Пред „Галерия“ той сподели, че причината за скромното тържество е, че в момента лекува очите си и не вижда много добре. „Дори едно малко не мога да пийна“, каза той. Затова ще отложи купона, което не е фатално. Синът му от Чехия, който се ожени повторно и Дончо още не е виждал жена му, ще дойде отделно да му гостува за два дни, защото е зает точно в деня на празника му. Яна ще сготви и ще има изненада, надява се да му направи любимата гозба – сарми с лозови листа, но не са постни, а с месо. Кулинарията е негова слабост, „готварските книги ги чета като роман“, смее се той. Мореплавателят не си пада по сладкото, но се надява щерката да направи и от любимите му соленки – и ни казва рецептата: брашно, сирене и масло се омесват, разточва се на 0,5 см, реже се на дълги ленти, мажат се с яйце всяка поотделно, поръсва се с ким и се пече. Дончо Папазов има няколко книги, в които е описал всичките си пътешествия, но сега заради проблема с очите не пише. Опитал се да диктува на човек, но не харесал крайния материал и се отказал. Повече от 10-ина минути не може да чете и то с голяма лупа. Иска да пише къси разкази – най-различни истории, които сам си измисля. Вече има няколко, но не са достатъчни за книга. Всичко друго обаче му е на 6, няма никакви други здравословни проблеми, „но с очите го закъсах“, споделя той. 

Дончо има каравана от много години и всяко лято по няколко месеца прекарва на морето в Царево. По време на наводнението миналото лято е там и е убеден, че е имал огромен кадем – сигурен е, че някъде свети негова звезда, защото „тя ме спаси от ужаса тогава“. Цялото пристанище е  наводнено, около караваната му има ужасно много вода, която е само на 15 см от пода й. „Ако беше стигнала пода, караваната щеше да заплава и Бог знае какво щеше да стане“, разказа той за „Галерия“. И допълни, че вижда нещо, което никога не е виждал никъде където и да е бил по света. На самото пристанище преминават 3 торнада изведнъж започва да вали много дъжд и видимостта става почти нулева. Папазов е много горд с внука си Виктор, който е син на дъщеря му Яна. Миналата година завърши висше образование по актьорско майсторство в Лондон и в момента се явява на различни кастинги. 23-годишният българин вече е играл в мюзикъл и сега чака нови роли. Дончо има трима внука – двама са от сина му Сашо (на 55 г.), който живее в Чехия, и са от първата му съпруга, която е китайка. 

Мореплавателят е бил женен 4 пъти. Най-известна е третата му жена – музикалната педагожка Юлия Гурковска, позната сред приятелите си като Джу. Именно с нея и 5-годишната им дъщеря Яна обиколи света с яхтата „Тивия“. Тази година през юни ще станат 43 години от околосветската им обиколка, която продължи точно 777 дни – от 1979 до 1981-ва. Тримата тогава преминават успешно през четири от най-трудните и опасни за плаване от ветроходи места в света, без да имат каквито и да било сериозни повреди или проблеми. Любопитна подробност е, че пророчицата Ванга му предсказва, че ще има четири брака както и става. Последното му пътешествие е точно преди пандемията от КОВИД-19. Тръгват от Далмация, където негов приятел си взел яхта, трима души обикалят до Гърция. Авантюризмът е просто в кръвта му. Световноизвестният мореплавател трябваше да е процъфтяващ търговец на розово масло, ако робуваше на семейните традиции. Неговият баща е търговец на розово масло и е имал фабрики. Всъщност първата фирма за розово масло и търговия е основана в 1820-а  и се казва „Дончо Ботев Папазов“, на името на прадядо му, чието име носи той. Майка му също е от гюладжийския род, и двамата са от Казанлък. Самият Дончо обаче е роден в центъра на София на улица „Московска“, но твърди, че по душа е казанлъчанин.

Прадядо му е участвал активно в борбите за черковната независимост, бил е кмет на Казанлък. Апостолът на свободата Васил Левски се е криел и в майчината, и в бащината му къща в Казанлък. По бащина линия е трето поколение, а по майчина второ поколение парламентарист – Дончо беше депутат в 36-ото народно събрание. 

Той обаче издържа само един мандат, избра друго за себе си – стихиите, предизвикателствата, опасностите и записа в своята биография знаменития факт, че е обиколил няколко пъти земното кълбо с лодка и с яхта. И остана в историята на мореплаването като човека, на когото принадлежат световни рекорди за най-дълго време, прекарано в спасителна лодка, и най-дълго изминато разстояние с корабна. Прекосил е Атлантика и Пасифика. Обиколил е два пъти света с яхта „Тивия“, преминал е сам, без да спира никъде, „невъзможния път“, както наричат ширините на юг от „ревящите четиридесет“ и „виещите петдесет“ градуса… 

Дончо работи над 20 години като журналист в БНТ. Бил е сценарист, редактор и автор на документални филми и предавания, главен продуцент на телевизионното филмово производство. 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html